România, dată ca exemplu în Caucaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american de stat a lansat ieri un atac virulent la adresa Moscovei, căreia i-a reamintit că "nu mai suntem în 1968, când Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i

Secretarul american de stat a lansat ieri un atac virulent la adresa Moscovei, căreia i-a reamintit că "nu mai suntem în 1968, când Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i ocupe capitala, să-i debarce guvernul şi să scape basma curată".

Oficialul american a reconfirmat sprijinul Washingtonului pentru acordarea Georgiei a Planului de acţiune în vederea aderării la NATO. Secretarul de stat s-a întâlnit aseară cu preşedintele francez, urmând ca astăzi să sosească la Tbilisi.

De pe lista turneului european lipseşte însă chiar Moscova.

Între timp, ruşii au anunţat că sprijină orice decizie politică vor lua Abhazia şi Osetia de Sud. Aceste state intenţionează să se unească cu Rusia. Surse americane susţin că ruşii au început retragerea din Georgia şi din Abhazia, însă Tbilisiul acuză Moscova că distruge oraşul Gori, portul Poti, precum şi drumurle din vestul ţării.

Secretarul de stat american a atacat în termeni duri intervenţia militară rusă şi şi-a reafirmat sprijinul pentru Georgia

Şeful diplomaţiei americane a lăudat România, considerând-o un exemplu pentru modul în care a reuşit să-şi rezolve, paşnic, conflictele etnice.

Secretarul american de stat a oferit exemplul României şi al altor state din Balcani, în raport cu situaţia din Caucaz şi pentru a argumenta poziţia americană, care susţine că Georgia ar trebui să primească Planul de acţiune pentru aderare (MAP) la NATO.

"Cine ar fi crezut în 1990, la căderea imperiului sovietic, că ţări precum România şi Ungaria sau Bulgaria şi Turcia vor reuşi sa-şi rezolve paşnic conflictele?", s-a întrebat Condoleezza Rice, făcând legătura dintre acordarea MAP şi capacitatea de a rezolva conflicte etnice sau îngheţate ca acelea din Georgia.

De altfel, şeful diplomaţiei americane a declarat că MAP poate acţiona şi ca un stimul pentru rezolvarea conflictelor regionale. "MAP este o soluţie pentru a rezolva conflicte ce nu pot fi soluţionate altfel", a spus secretarul de stat american în cursul unui briefing de presă susţinut miercuri la Washington.

La summitul NATO de la Bucureşti din luna aprilie, aliaţii au decis să amâne acordarea MAP Georgiei, unele ţări precum Germania susţinând public că ţara caucaziană trebuie mai întâi să-şi rezolve tensiunile cu Osetia de Sud şi Abhazia.

"Nu mai suntem în 1968"

Şeful diplomaţiei americane a criticat în termeni extrem de duri intervenţia militară a Rusiei din Caucaz. Rice a transmis Moscovei că bombardarea oraşelor, drumurilor şi aeroporturilor georgiene nu poate fi justificată prin nevoia de a proteja trupele de menţinere a păcii ruse din Osetia de Sud.

"Nu mai suntem în 1968, în timpul invaziei Cehoslovaciei, când Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i ocupe capitala, să-i debarce guvernul şi să scape basma curată", a avertizat Rice înainte de plecarea ei către Paris şi Tbilisi.

Oficialul american a atenţionat totodată Rusia că, prin acţiunile sale, riscă să se confrunte cu o perioadă de izolare diplomatică pe plan internaţional. Atenţionările sale se adaugă celor ale preşedintelui George W. Bush, care avertiza în urmă cu două zile Rusia că ar putea fi exclusă din organizaţii internaţionale, precum G8.

SUA aleg Georgia, nu Rusia

Condoleezza Rice i-a răspuns şi ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care ceruse Statelor Unite să aleagă între Tbilisi şi Moscova.

"În legătură cu alegerea noastră, Statele Unite şi-au exprimat foarte clar susţinerea faţă de guvernul ales democrat din Georgia", a declarat ea. Totodată, ea le-a transmis ruşilor că nu acceptă un "troc" Georgia-Iran. "Mi se pare surprinzător să considerăm eforturile Rusiei de a împiedica Iranul să achiziţioneze tehnologii care ar putea să-l ajute la construirea unei arme nucleare drept o favoare faţă de Statele Unite", a adăugat ea.

Condoleezza ocoleşte Moscova

Şeful diplomaţiei americane a făcut aseară o escală la Paris, în drum către Tbilisi. Rice s-a întâlnit cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care, în calitate de preşedinte al UE, a negociat planul de pace între Rusia şi Georgia.

Cei doi s-au întâlnit departe de ochii presei, într-o vilă de pe Riviera franceză. La discuţii a participat şi ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, care s-a întors recent dintr-un turneu la Moscova şi Tbilisi. Rice se va deplasa astăzi la Tbilisi, unde se va întâlni cu liderii georgieni, gest menit a demonstra solidaritatea SUA cu preşedintele Saakaşvili. Pe agenda turneului nu este trecută însă şi o escală la Moscova, un gest politic cu o puternică componentă simbolică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite