România, agent electoral la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova se pregăteşte de alegeri parlamentare anticipate. România este acuzată că a intrat în jocul electoral. Marian Lupu, şeful democraţilor, face un joc mai nuanţat: el insistă că este nevoie de un tratat de bază şi de un acord pentru delimitarea frontierelor cu România.

Aflat în Republica Moldova să inaugureze Institutul Cultural Român de la Chişinău, ministrul de Externe Teodor Baconschi a încurajat Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE, la guvernare) să rămână unită. El a dat de înţeles că, dacă va câştiga alegerile din 28 noiembrie, va fi „premiată" de Uniunea Europeană. ,,Este important să vă explicaţi politicile, să daţi un mesaj unitar, astfel încât toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnia lor, de limba lor şi de locul unde îşi au domiciliul, să înţeleagă adevărul, şi anume că AIE este cel mai bun vehicul politic pe care-l au în mod democratic pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească într-un timp cât mai scurt", a declarat Baconschi. ,,Nu trebuie să fiţi penalizaţi după ce v-aţi mişcat atât de bine şi de repede, ci, dimpotrivă, premiaţi cu progrese substanţiale în toate formele negocierii între dumneavoastră şi Comisie", a adăugat el.

Convorbirea Filat - Băsescu irită

Declaraţiile şefului diplomaţiei române au fost taxate rapid de comuniştii din Republica Moldova. Agenţia de presă Omega, apropiată PCRM, a comentat că vizita ministrului român de Externe la Chişinău arată că Bucureştiul s-a antrenat în campania electorală de partea actualei guvernări de la Chişinău. Baconschi a calificat criticile comuniştilor drept ,,un clişeu pentru regimurile de tip totalitar". Prezenţa şefului diplomaţiei române a incitat spiritele nu doar printre comunişti, ci şi în cadrul Alianţei pentru Integrare provocând un mic război declarativ între preşedintele interimar, Mihai Ghimpu (liberal) şi premierul democrat-liberal, Vlad Filat. La începutul întrevederii cu Filat, Baconschi l-a informat pe şeful Guvernului moldovean că s-a înscris în PDL, iar Filat - că l-a sunat pe preşedintele Traian Băsescu. Referitor la convorbirea telefonică între premierul moldovean şi preşedintele român, Mihai Ghimpu a comentat iritat: ,,Eu lucrez şi el (n.r. - Filat) sună".

El a refuzat însă să ia acest gest ca pe o susţinere a preşedintelui român pentru premier (apropiat ca viziune politică). ,,Niciodată preşedintele Băsescu nu a făcut o declaraţie de sprijin pentru Ghimpu, Filat, Lupu sau alţii, nu are dreptul să o facă", a apreciat Ghimpu.

AIE, între România şi Rusia

Liderii celor patru partide din AIE au viziuni diferite asupra rolului pe care-l joacă România în parcursul european al Republicii Moldova. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat recent că Executivul de la Chişină trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini. „Azi din păcate, România se afundă din ce în ce mai mult în criză. Tot azi, Rusia e preocupată şi ea mai mult de propriile probleme. Suntem pe cont propriu. Ce facem? Aşteptăm ca Traian Băsescu să îşi refacă capitalul de încredere în România, pentru a veni apoi în ajutorul nostru?", a spus democratul. După întâlnirea avută cu ministrul român de Externe, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a subliniat că programul de guvernare prevede relaţii strategice cu Federaţia Rusă, dar şi integrarea în UE.

,,Nu-i nimic dacă vom merge o dată la Moscova prin Bruxelles şi invers, la Bruxelles prin Moscova", a comentat liderul moldovean. Premierul liberal-democrat Vlad Filat consideră că Bucureştiul rămâne în continuare aliatul de bază al ţării, în ciuda situaţiei economice precare şi a imaginii proaste create de problema rromilor. ,,Am asistat la discuţia purtată între premierul francez şi preşedintele Băsescu. A fost o discuţie emotivă, facem parte dintr-o lume cu origini latine, dar acest lucru nu înseamnă că nu există soluţii.", a declarat pentru „Adevărul", şeful Guvernului moldovean.

"Cetăţenii moldoveni nu trebuie să aleagă între Rusia şi România la scrutin. Este o alegere între trecut şi prezent."
Teodor Baconschi ministrul de Externe român

"Nu-i nimic dacă vom merge o dată la Moscova prin Bruxelles şi invers, la Bruxelles prin Moscova."
Mihai Ghimpu preşedintele interimar al Republicii Moldova

Atac european la Voronin

Comunistul Vladimir Voronin, deşi a lipsit de la reuniune, a fost în centrul atenţiei tuturor. Miniştii de Externe europeni care au participat la a treia reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, inclusiv ministrul de Externe român Baconschi, s-au dus ieri după-amaiză, după reuniune, la o întrevedere cu membri PCRM. Deşi întrevederea cu Voronin nu figura pe agenda oficială dată presei române, membri ai delegaţilor străine aflate la reuniune au declarat că au o întâlnire cu liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

Consultare obligatorie

Comisarul European pentru Extindere, cehul Stefan Fule, a avut o întrevedere separată cu liderul PCRM. ,,A aduce un stat în UE înseamnă să ai un dialog nu doar cu Guvernul, ci şi cu actorii importanţi din societatea civilă,,, s-a explicat Fule.

La reuniune a fost readus în discuţie tratatul de bază dintre Republica Moldova şi România, subiect care a tensionat relaţiile în vremea lui Voronin. ,,Vă reamintesc că România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Avem un cadru european actualizat juridic în spirit european,, a explicat Baconschi, evitând un răspuns clar. Întrebat ce se întâmplă dacă în noiembrie câştigă comuniştii, Baconschi a spus: ,,Cetăţenii moldoveni nu trebuie să aleagă între Rusia şi România la scrutin.

Este o alegere între trecut şi prezent". Un răspuns indirect la ce se întâmplă cu Moldova dacă PCRM revine l-a dat şi ministrul suedez de Externe, Carl Bildt. ,,Dacă încetiniţi reformele, încetiniţi şi procesul prin care vă îndreptaţi spre UE", a avertizat el.
Voronin a fost criticat dur şi de Karel Schwarzenberg, ministrul ceh de Externe.,,Din ceea ce ştim, a fost la putere multă vreme aici şi acele reforme necesare pentru a merge către Europa nu au fost făcute. PCRM s-au declarat fericiţi să devină membri ai UE, dar nu au urmat şi faptele. Au lipsit reformele. Depinde de moldoveni ce aleg", a declarat Schwarzenberg.

Lupu vrea frontiere delimitate clar

Marian Lupu, preşedintele PD din Republica Moldova, a declarat pentru ,,Adevărul" că relaţia cu ministrul de Externe Baconschi suferă de pe urma unui neajuns: refuzul României de a semna un Tratat de Bază cu Republica Moldova. ,,Vrem un acord privind regimul de frontieră şi un Tratat politic de bază, exact aşa cum are România cu alte ţări vecine, inclusiv cu Ucraina,, a spus democratul. ,,Acordul politic de bază şi acordul regimului de frontieră aruncă încă, cu părere de rău, multe umbre asupra relaţiei pe axa Bucureşti-Chişinău. Chiar senatori români spun că mesajul României către Chişinău ar trebui să fie mai pur decât soţia Cezarului. Acest gest ar spulbera miturile care a fost educată societatea moldovenească de comunişti", a completat el.

Liderul democraţilor a explicat că la referendumul din septembrie tocmai lipsa unui astfel de document oficial le-a dat ocazia comuniştilor să îndepărteze alegătorii. ,,Teza folosită de comunişti a fost ,,dacă mergeţi la referendum votaţi ca Republica Moldova să-şi piardă statalitatea şi se uneşte cu România", a spus Marian Lupu. El a ţinut să sublinieze şi că Moldova trebuie să ia decizii singură, fără să aştepte vreun ajutor extern. ,,Uneori mă întristează că aici, în Republica Moldova, persistă ideea că vine UE şi ne ajută, că vine Rusia sau vine România. Fiind stăpâni aici la noi acasă, noi singuri trebuie să ne gândim ce facem cu viaţa noastră şi să ne ocupăm de rezolvarea problemelor pe care le avem", a explicat liderul democraţilor de peste Prut.

Un ICR cu sediu temporar

Centrul Cultural Român abia inaugurat miercuri a făcut obiectul disensiunilor la nivel înalt în Republica Moldova. Guvernul Filat a anunţat că va identifica un alt spaţiu, în aceeaşi zi în care anunţase amplasamentul. Propunerea nu are sprijinul total al Guvernului şi sediul este astfel unul temporar.

,,Vom acorda prioritate în buget Institutului Cultural de la Chişinău. Suntem convinşi că prin programele pe care ICR le va derula, toate clişeele antiromâneşti din societatea moldovenească veche şi mai nouă se vor dovedi nefondate şi depăşite", a apreciat şeful diplomaţiei române.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite