Români acuzaţi pe nedrept în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui român arestat în Italia, acuzat de agresarea şi violarea a două cupluri de italieni, în septembrie 2007, în zonele Tor Vergata şi Finocchio din Roma, a ajuns în atenţia parlamentului italian şi atrage atenţia asupra funcţionarii defectuoase a justiţiei şi a închisorilor din peninsulă.

Marin Romică Ceauşu, 34 de ani,  originar din localitatea Picior de Munte (Dâmboviţa), considerat liderul unui grup de violatori, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. Se declară însă nevinovat. Avocatul tânărului, Francesca Di Nardo, care a prezentat un memoriu Camerei Deputaţilor, susţine că împotriva acestuia nu există niciun fel de "probe serioase". Potrivit avocatului, din raportul medico-legal reiese că românul arestat nu este autorul violurilor şi că agresorul rămâne necunoscut. "Românul riscă o condamnare pe baza unei mărturii false, culese pe fugă de carabinieri printre locuitorii unei tabere improvizate aflată în apropierea locului agresiunii".

 "În plus se pare că procesul-verbal din 2007 al poliţiştilor care au cules mărturiile a dispărut în mod misterios, că victimele nu au recunoscut agresorii, care oricum erau mascaţi şi au indicat fotografiile arestaţilor imediat după agresiune, doar pentru că erau în stare de şoc", declară Francesca Denardo. „Fratele meu nu era tocmai un băiat liniştit şi curat înainte de acest necaz, dar acest lucru nu înseamnă automat că el este autorul tâlhăriei. Problema este că nu ne ascultă nimeni şi toţi se uită la noi de parcă am fi automat posibili infractori", spune sora românului, Gheorghiţa Drăguţa (46 de ani), menajeră la Londra. Potrivit avocatului, cazul s-a complicat după denunţarea unor agresiuni în închisoarea Regina Coeli din Roma, în urma cărora tânărul a fost transferat în închisoarea Secondigliano din Napoli. "Ceauşu a fost bătut, dezbrăcat şi umilit de gardieni. Evident, când este vorba însă de români, imaginea lor din Italia nu ne ajută şi îmi revine mereu în minte cazul Ratz, românul acuzat pe nedrept de un viol", spune avocatul.

Apelul românului vine la câteva zile după achitarea unei menajere românce pentru o crimă pe care nu o comisese, dar pentru care petrecuse doi ani şi opt luni în detenţie. Vasilica Adriana Iacob (41 de ani) fusese condamnată în 2008 la 14 ani de detenţie pentru omorârea bătrânei pe care o îngrijea. Femeia era acuzată că a provocat căderea pensionarei şi că ar fi apăsat pe toracele acesteia pentru a o sufoca, dar după o expertiză atentă, Curtea de Apel a stabilit că bătrâna murise din cauza unui stop cardiac.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite