Romani va deveni limbă oficială în administraţia publică din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de lege propus de guvernul de la Budapesta, peste cinci ani, folosirea limbilor beas şi romani va deveni obligatorie în orice fel de servicii publice din Ungaria. Aceasta va

Potrivit unui proiect de lege propus de guvernul de la Budapesta, peste cinci ani, folosirea limbilor beas şi romani va deveni obligatorie în orice fel de servicii publice din Ungaria. Aceasta va însemna că în toate instituţiile din această categorie va trebui să existe cunoscători ai celor două limbi ale ţiganilor, a declarat Ferenc Gemesi, secretar de stat la Oficiul primului-ministru.

Noi locuri de muncă

Legea nu precizează numărul vorbitorilor acestor limbi. Potrivit secretarului de stat, problema folosirii limbii este strâns legată de integrarea acestei categorii de populaţie. Limba beas păstrează anumite elemente din limba română arhaică, iar dialectul din Lovar al romani este vorbit de ţiganii români care trăiesc pe teritoriul Ungariei.

Măsura preconizată de guvern va facilita accesul acestei categorii de rromi la diferite servicii publice şi creşterea angajărilor şi din rândurile lor. Potrivit unor evaluări sociologice efectuate în 2003, pe teritoriul Ungariei trăiesc 600.000 de rromi. Opt la sută din ei vorbesc romani, iar aproximativ cinci la sută, beas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite