Români în doliu la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele atentatelor teroriste din martie 2004 au fost comemorate ieri, în gara Atocha Regele Juan Carlos I, regina Sofia, preşedintele guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi

Victimele atentatelor teroriste din martie 2004 au fost comemorate ieri, în gara Atocha

Regele Juan Carlos I, regina Sofia, preşedintele guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi primarul capitalei, Alberto Ruiz Gallardon, au comemorat, ieri, la Madrid victimele atentatelor teroriste din 11 martie 2004. La ceremonie au mai participat delegaţi ai partidelor şi reprezentanţi ai asociaţiilor victimelor terorismului, care s-au adunat la monumentul din gara Atocha.

Ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, a luat parte la comemorare şi împreună cu cei prezenţi a păstrat un moment de reculegere. Corul Capelei regale a interpretat piesa "Da pacem domine", inspirată de cele întâmplate în urmă cu patru ani în Madrid. Soţia preşedintelui guvernului, Sonsoles Espinosa, a făcut parte din cor. Primarul capitalei, Alberto Ruiz Gallardon, a îmbrăţişat-o, dovedind că într-un astfel de moment luptele politice nu îşi au locul.

În atentatul din 11 martie au murit 191 de persoane, dintre care 16 români. Fratele Claudiei (34 de ani), din Focşani, şi-a pierdut viaţa în tragicul atentat. Ea îşi aminteşte cu durere momentele trăite în urmă cu patru ani. "Fratele meu a plecat dimineaţă la serviciu şi nu s-a mai întors niciodată. În primele ore după atentat, nu voiam să mă gândesc că fratele meu ar putea să fie printre cei morţi. Au urmat zile de căutări în care mă rugam să-l găsesc viu în vreun spital din Madrid. A fost un coşmar pentru toată familia şi evităm să vorbim despre asta".

Salvat de o întârziere

Ieri, românii din Madrid au dat dovadă de solidaritate. Mulţi dintre cei care nu se aflau în Spania în momentul atentatului s-au alăturat familiilor victimelor. Ion Petre (50 de ani), din Ploieşti, se află în Spania de doi ani. "Am venit astăzi în gara Atocha pentru a fi alături de cei care suferă aici. Nu am pierdut pe nimeni în acest atentat, dar cred că este importat să ne amintim despre cele întâmplate şi să ne cinstim morţii".

După Spania, România a fost ţara cu cele mai multe victime în 11 martie. Responsabilul de imagine şi comunicare de la Federaţia Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM), Gelu Vlasin, ne-a declarat: "Eu ar fi trebuit să mă aflu într-unul dintre trenurile care au sărit în aer, dar, spre norocul meu, am ajuns mai târziu. Am stat zile întregi la morga în care erau depozitate cadavrele şi am dat o mână de ajutor familiilor victimelor. Din nefericire, cei dispăruţi nu mai pot fi aduşi înapoi. În acele zile am văzut ce înseamnă disperarea şi suferinţa umană. A fost o experienţă cutremurătoare".

Pământ din România, la rădăcina copacilor

Reprezentanţi ai Asociaţiei Comunitatea Românilor din Spania Interese Bilaterale şi ai Asociaţiei "A Flor de Piel" au depus un buchet de flori la monumentul din Atocha. Alexandru Petrescu, membru al Asociaţiei "A Flor de Piel", ne-a spus: "După omagiul adus în gara Atocha, un grup de şapte români s-a deplasat în parcul comemorativ El Bosque de los Ausentes (Pădurea celor care nu mai sunt), unde au depus la rădăcinile a 16 copaci sădiţi după atentate câte un pumn de pământ adus din România. Prin această acţiune, am dorit să cinstim memoria celor dispăruţi în atentat."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite