VIDEO Româncă snopită de un italian la coada de bilete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii au trecut pe lângă asistenta medicală care zăcea pe peronul gării din Anagnina. Acum, românca a intrat în comă. Agresorul, un italian de 20 de ani, se apără spunând că îi era teamă că românca „l-ar fi putut împinge sub metrou“.

Ora 9.30. „Femeie în comă după o agresiune în plină zi în staţia de metrou Anagnina din Roma. Victima este o asistentă medicală, are 32 de ani şi este de naţionalitate română. Agresorul este un italian de 20 de ani. Trecătorii au asistat indiferenţi la altercaţie după ce o banală ceartă la rândul pentru bilete s-a transformat într-o tragedie". Încă din zori, ştirea despre noul act de violenţă urbană din Roma a devenit rapid subiectul zilei în întreaga ţară. Cruzimea gestului, dar mai ales indiferenţa trecătorilor care şi-au văzut de drum au zguduit opinia public din Peninsulă. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a ameninţat chiar că îi va da în judecată pe trecătorii care nu s-au oprit să acorde primul ajutor.

Ora 13.00: La prânz, se află că agresiunea, filmată de camerele de supraveghere, a fost dată publicităţii cu o întârziere de trei zile (incidentul a avut loc vineri după amiază). Tragedia a pornit de la un schimb de replici între româncă şi tânărul italian Alessio Burtone. Motivul? Cine ar fi trebuit să stea mai în faţă la coada de la bilete. Potrivit martorilor audiaţi de carabinieri, bărbatul a insultat-o pe femeie şi a urmărit-o prin toată staţia de metrou chiar şi după ce aceasta a taxat biletul la intrarea pe peron. După un schimb dur de replici, agresorul a lovit-o pe româncă în faţă. S-au scurs minute bune până când un trecator s-a apropiat de victima prăbuşită şi a chemat o ambulanţă.

Agresorul a ajuns între timp în mâinile carabinierilor. Tânărul italian este o veche cunoştinţă a poliţiştilor pentru o serie de acte de violenţă. Avocatul tânărului susţine că acesta a reacţionat violent „doar" din cauza „fricii", deoarece „românca îl ameninţa că-l împinge sub metrou, astfel că italianuli i-a fost frică să nu fie înarmată".

Ora 16.00: Agresorului îi pare rău. „Nu se aştepta ca femeia să intre în comă" declară avocatul. Prin urmare, tânărul s-a ales cu un arrest la domiciliu. Între timp, femeia, ce a suferit traumatisme craniene multiple, se zbate între viaţă şi moarte. la spitalul „Casilino" din Roma. Ce urmează? Suspiciunea alimentează generalizările si, în paralel cu reacţiile de indignare creşte şi numărul celor ce îi găsesc explicaţii italianului. „În final, românca era o provocatoare, l-a făcut chiar porc, parcă o cerea...", a declarat anchetatorilor unul dintre martori, proprietar al unui magazin din interiorul staţiei de metrou Agnanina, citat de „La Repubblica".

Ora 17.00: În jurul incidentului se dezlănţuie o adevărată polemică pe tema vinovăţiei. Doar dacă unul este vinovat, trebuia să aibă un motiv? Politicieni vechi şi noi, de dreapta şi de stânga, se iau la întrecere care să strige mai tare, denunţând „starea de urgenţă" din oraşele italiene şi tensiunea din periferii. Stare de urgenţă care, parcurgându-se datele conţinute de ultimul Raportul asupra Delincvenţei, nu prea există : crimele şi infracţiunile sunt la cotele cele mai scăzute din ultimii 20 de ani, în timp ce numărul delictelor comise între pereţii caselor sau al celor pasionale se află într-o creştere considerabilă. Un raport recent Eures-Ansa şi un studiu Istat afirmă că o crimă din patru se petrece în interiorul casei: în şapte din zece cazuri, victima este femeie. În plus, un raport recent al World Economic Forum pe tema Gender Gap indică faptul că Italia se poziţionează pe locul 84 în lume, în domeniul egalităţii femeilor pe piaţa muncii, în domeniul sănătăţii, al speranţei de viaţă, al influenţei politice a femeii.

Ora 19.00: Cazul cade pe ultimele locuri în topul ştirilor zilei. Doar anchetatorii trebuie să stabilească adevărul... Nu se mai vorbeşte de indiferenţă.

Violenţe faţă de români uitate

Incidentul a fost o ocazie pentru presa italiană de a-şi aminti de cazul tinerei din Roma ucise în metroul din Roma în 2007 cu o umbrelă de românca Doina Matei. Niciun rând însă despre lipsa de premeditare în cazul „Matei" sau despre  drama de anul trecut din faţa gării din Napoli. Atunci, un muzicant român a căzut victimă răfuielilor dintre două clanuri mafiote. A fost împuşcat în piept şi a murit în braţele soţiei care a strigat după ajutor în zadar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite