Roma devine oraş militarizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

400 de soldaţi patrulează de ieri pe străzile capitalei Italiei, iar alţi 2.600 au împânzit străzile altor oraşe din Peninsulă, la dorinţa lui Berlusconi Controversatul decret al

400 de soldaţi patrulează de ieri pe străzile capitalei Italiei, iar alţi 2.600 au împânzit străzile altor oraşe din Peninsulă, la dorinţa lui Berlusconi

Controversatul decret al cabinetului Berlusconi, referitor la siguranţa pe străzi, a intrat în vigoare. Opozanţii acestuia vorbesc despre "militarizarea" ţării.

Conform actului normativ, o mie de militari urmează să supravegheze obiective sensibile precum ambasade şi consulate, o mie sunt trimişi la centrele unde sunt reţinuţi imigranţii ilegali, iar o mie fac parte din "patrule mixte" cu poliţia, pe străzile marilor oraşe.

La Roma, 400 de soldaţi au fost desfăşuraţi în zece staţii de metrou, în faţa ambasadelor şi într-un centru pentru "clandestini". La Milano, 150 de militari au ca misiune protecţia Domului şi a gării centrale.

Pe insula siciliană Lampedusa, unde sosesc zilnic numeroşi imigranţi ilegali, 70 de soldaţi ai aviaţiei au luat locul jandarmilor care asigură securitatea centrului de primire. Militarii nu au putere de poliţie judiciară, ci pot doar să aresteze suspecţi prinşi în flagrant delict.

"Demagogie securitară" şi proteste

Opoziţia şi sindicatul poliţiştilor denunţă măsura adoptată de guvernul Berlusconi, acesta fiind acuzat de "demagogie securitară" şi că încearcă să "militarizeze" marile oraşe "pe banii contribuabililor".

"Executivul condus de Berlusconi trânteşte încă o dată uşa în faţa forţelor de ordine", susţine Nicola Tanzi, secretarul general al Sindicatului Autonom al Poliţiei, care consideră că folosirea militarilor este doar o operaţiune inutilă de faţadă.

În proporţie de 55%, italienii nu cred în eficienţa acestui plan, după cum o relevă un sondaj realizat de postul de televiziune TG24. Nici primarul Romei (deşi membru marcant al Ligii Nordului, aflată la guvernare) nu agreează prezenţa soldaţilor în Cetatea Eternă.

"Militarizarea" ţine şase luni, cu posibilitatea de prelungire

Planul "militarizării" marilor oraşe din Italia se desfăşoară pe o durată de şase luni, la sfârşitul căreia eficienţa acestuia va fi evaluată de un Comitet tehnic. Tot atunci se va decide dacă va fi prelungit sau nu. Costul său se cifrează la 31,2 milioane de euro, pentru anul 2008, suma urmând a fi majorată, dacă va fi cazul, pentru 2009.

Galerie foto Cornel Toma (Milano)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite