Roma a basculat la dreapta, după 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul neo-nazist Gianni Alemanno a câştigat primăria Cetăţii Eterne, promiţându-le romanilor că îi va scăpa de infractori şi ilegali Pentru prima dată din 1943 încoace şi de la

Fostul neo-nazist Gianni Alemanno a câştigat primăria Cetăţii Eterne, promiţându-le romanilor că îi va scăpa de infractori şi ilegali

Pentru prima dată din 1943 încoace şi de la căderea regimului fascist al lui Mussolini, dreapta italiană a triumfat, la Roma, candidatul acesteia, Gianni Alemanno, adjudecându-şi primăria capitalei peninsulare la o diferenţă de 7 procente faţă de contracandidatul său de stânga.

Conform rezultatelor definitive publicate luni seară de Ministerul italian de Interne, Gianni Alemanno, candidat al Partidului Poporul Libertăţii, a obţinut 53,6 la sută din voturile exprimate faţă de cele 46,3 la sută care au revenit reprezentantului Partidului Democrat, Francesco Rutelli. <> pentru viitorul şef al guvernului, Silvio Berlusconi, şi "o înfrângere gravă" pentru Walter Veltroni.

Considerat un outsider şi un învins sigur, Alemanno a fost o surpriză încă din primul tur, când a obţinut 40,7 la sută din voturi contra 45,8 la sută revenite adversarului său. <> , a declarat imediat după aflarea rezultatelor noul primar al Romei.

Campanie dură

Campania electorală pentru primăria Romei a fost, potrivit analiştilor, mult mai virulentă decât cea pentru legislativele recent încheiate. În centrul discursului ambilor candidaţi s-a aflat siguranţa cetăţeanului de rând. Cazul Mailat, dar şi ultimele nelegiuiri comise de români au oferit "muniţie" candidatului dreptei, care a bătut monedă pe laxismul stângii în materie de criminalitate şi imigraţie.

Astfel, Alemanno şi-a centrat campania pe promisiunea de a expulza imediat peste 20.000 de infractori, în timp ce contracandidatul său de stânga, mai experimentatul Francesco Rutelli, fost edil şef al Romei între 1993 şi 2001, a adoptat un ton mai moderat.

Un neo-nazist trecut la conservatori

Controversata propunere, care, aşa cum o demonstrează rezultatul, a fost agreată de romani, se potriveşte cu trecutul politic şi mai controversat al viitorului edil-şef al Romei.

Căsătorit cu Isabella Rauti - fiica militantului de extremă dreapta Pino Rauti -, Alemanno, acum în vârstă de 50 de ani, nu s-a dezis de perioada sa de debut politic, în rândul formaţiunii neo-fasciste Mişcarea Socială Italiană (MSI).

De altfel, el nu se sfieşte să apară în public purtând la gât crucea celtică, ca simbol al forţelor de extremă dreapta din Italia. Fost ministru al agriculturii în anteriorul guvern condus de Silvio Berlusconi între 2001 şi 2006, Alemanno a fost reales în Camera inferioară a parlamentului italian în 1996, 2001 şi 2006. A mai candidat şi în 2006 pentru primăria Romei, dar a fost învins atunci de Walter Veltroni.

Ce înseamnă MSI

Mişcarea Socială Italiană (Movimento Sociale Italiano, MSI), în rândul căreia şi-a făcut debutul în politică primarul ales al Romei, a fost un partid neo-fascist fondat în 1946 de fidelii şi nostalgicii regimului Benito Mussolini.

După ce coagulează o parte a extremei drepte italiene, mişcarea este dizolvată în 1995 de către Gianfranco Fini, care pune bazele Alianţei Naţionale. Partidul nou apărut promovează, de asemenea, idei extremiste, dar liderul său, dornic de respectabilitate politică, pretinde că respectă regulile democraţiei. Linia dură a MSI se regăseşte azi în coaliţia Alternativa Socială, condusă de Alessandra Mussolini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite