Rolul SUA în Orient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul cunoaşte bine care sunt instrumentele sale de influenţă în regiune.

Protestele şi schimbarea regimurilor din ţările arabe reprezintă surpriza ultimilor ani. Cu toate acestea, Statele Unite au demonstrat o abilitate remarcabilă de a influenţa în mod flexibil şi subtil rezultatul evenimentelor care evoluează rapid.

În cazul „credinciosului" Hosni Mubarak, Departamentul de Stat şi o mare parte a comunităţii de informaţii americane au pledat pentru o abordare moderată, favorizând o schimbare progresivă. Cu toate acestea, cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui Barack Obama, intelectuali din noua generaţie, dintre care majoritatea nu sunt specialişti pe regiune şi nici în relaţiile internaţionale, l-au convins pe şeful statului că o astfel de abordare ar face ca Statele Unite să fi depăşite de evenimente. La 28 ianuarie, Washingtonul a decis că schimbările politice imediate în Egipt sunt  în interesul Statelor Unite. Preşedintele Barack Obama a declarat că acordă sprijin moral celor care doresc să-şi îmbunătăţească viaţa. În cazul Egiptului, poziţia SUA a favorizat preluarea puterii de către militari.

Legăturile strânse cu elita militară egipteană, care a fost instruită în SUA şi a primit arme din America, au jucat un rol decisiv. Statele Unite ale Americii nu sunt capabile să controleze procesele socio-politice din statele arabe. Cu toate acestea, ca nicio altă ţară, au arătat capacitatea lor de a exercita influenţă într-un anumit loc, la momentul potrivit.  În schimb, Uniunea Europeană şi-a demonstrat incapacitatea de a reacţiona rapid la crize. Procesul de dezvoltare a „parteneriatului euro-mediteraneean" este complet nepotrivit. Beijingul este şi el deosebit de preocupat de posibila influenţă a evenimentelor din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord asupra mişcărilor de protest din China. Rusia, de asemenea, pare să-şi pună aceleaşi întrebări. Dar, instrumentele de influenţă chineză în lumea arabă nu există, iar Rusia este în aceeaşi situaţie. Renaşterea iluziilor că SUA sunt atotputernice şi sunt chemate să determine procesele interne din alte ţări este periculoasă pentru Washington.

Euforia liberalilor americani, care preferă să nu observe incertitudinea şi riscurile asociate cu schimbările rapide din lumea arabă, este dezamăgitoare. În acest context, politica determinată, dar prudentă a lui Obama pare mai corectă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite