Roboţii militari pot scăpa de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Maşinile de ucis" ar putea ajunge în mâinile teroriştilor "Lumea doarme liniştită pe fondul unei curse internaţionale pentru înarmarea roboţilor", avertizează profesorul Noel

"Maşinile de ucis" ar putea ajunge în mâinile teroriştilor

"Lumea doarme liniştită pe fondul unei curse internaţionale pentru înarmarea roboţilor", avertizează profesorul Noel Sharkey. Expertul crede că cercetările din unele ţări, cum ar fi SUA, Rusia, China şi Israel, vor duce la folosirea roboţilor în scopuri militare care ar putea decide când să ucidă în viitorii 10 ani, relatează "Daily Telegraph".

Utilizarea roboţilor tot mai autonomi în conflictele militare reprezintă o mare problemă din punct de vedere juridic. O altă chestiune majoră o reprezintă faptul că aceştia ar putea să ajungă în mâinile grupărilor teroriste care îi vor folosi în scopuri proprii.

"Militarii vor să dispună de roboţi autonomi cât mai repede posibil, deoarece sunt mai ieftini şi permit un război fără riscul pierderii de soldaţi", a explicat profesorul Noel Sharkey, care a susţinut un discurs pe această temă la institutul britanic specializat în probleme de apărare (Royal United Services Institute).

Expertul a mai spus că, până în prezent, mai mult de 4.000 de roboţi sunt desfăşuraţi la sol în Irak. În octombrie 2006, dronele aveau deja la activ 400.000 de ore de zbor. Până în 2010, Departamentul american al Apărării urmează să aloce peste patru miliarde de dolari pentru sisteme automatizate. Europa, Rusia, China, India, Israel şi Africa de Sud au, de asemenea, programe în care sunt implicate dronele.

Nu pot distinge civilii de militari

Proporţia militarilor în raport cu numărul roboţilor desfăşuraţi în teren în operaţiuni militare s-ar putea inversa în 10 ani.

S-ar putea ajunge la 2.000 de roboţi pentru 150 de militari, estimează expertul James Canton, consultant american în inovaţii tehnologice. În acest context, problema controlului şi a responsabilităţii în caz de pierdere a acestor dispozitive capătă o nouă dimensiune.

Deocamdată, legislaţia americană interzice ca roboţii să ia decizii de unii singuri pentru a trage cu arma sau a declanşa o bombă. Roboţii actuali sunt, pentru moment, limitaţi la capacitatea de a repera ţinte care trebuie distruse. Principala problemă este că roboţii nu ar putea să distingă civilii de combatanţi şi nici să dea un răspuns proporţional, a subliniat Sharkey.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite