Roboţii cuceresc China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia hi-tech de la Beijing dezvăluie progresele şi proiectele chineze în domeniul tehnologiilor de vârf Vizitatorii ce păşesc în aceste zile pe tărâmul roboticii chineze rămân

Expoziţia hi-tech de la Beijing dezvăluie progresele şi proiectele chineze în domeniul tehnologiilor de vârf

Vizitatorii ce păşesc în aceste zile pe tărâmul roboticii chineze rămân uimiţi de ceea ce descoperă. Roboţi la fel de performanţi, precum cei ai japonezilor sau americanilor, care vorbesc, joacă fotbal sau pur şi simplu dansează, îi încântă pe adulţi şi copii deopotrivă.

Expoziţia de hi-tech din Beijing deschide însă o uşă secretă, ce dezvăluie progresele tehnologice ale Chinei. Oficialii au anunţat că, în acest an, China va creşte investiţiile în cercetarea ştiinţifică cu cel puţin 20%.

În Vest, banii pentru cercetare, chiar dacă sunt mai mulţi, se obţin mult mai greu. Investind masiv în noi tehnologii, China are ocazia să reducă diferenţele faţă de ţările aflate în prima linie a progresului tehnic.

De altfel, după cum semnala în discursul inaugural un oficial, roboţii nu au fost inventaţi nici de japonezi, nici de americani.

Primul robot din istoria omenirii este cel creat de legendarul zeu Hefaistos, care-şi făcuse o întreagă "armată" de slujitori robotizaţi. Mai târziu, matematicianul Arhitas a făcut prima pasăre mecanică, care zbura singură.

Leonardo Da Vinci a inventat un cavaler mecanizat, iar perşii făcuseră în Evul Mediu sute de şerpi robotizaţi, cu care îşi speriau duşmanii. Mai aproape de noi, un inventator francez a creat prima raţă mecanică, capabilă să măcăne şi să dea din aripi. În secolul trecut, un indian a făcut chiar un tigru mecanic care "mânca" un englez mic, de tablă, spre deliciul spectatorilor.

Fotbal pentru roboţi, la Beijing

Roboţii Chinei de azi sunt însă o surpriză. Cu numai două săptămâni în urmă a avut loc cel de-al optulea campionat naţional de fotbal pentru roboţi.

Echipa Institutului pentru Tehnologie din Wuhan a câştigat competiţia şi va reprezenta China la Campionatul Internaţional din San Francisco, care va începe pe 13 iunie. Iar cei care au văzut roboţii chinezi driblând spun că ar fi de mirare ca echipa Chinei să nu câştige. Performanţele roboţilor chinezi sunt atât de uluitoare încât vizitatorii străini "iau notiţe".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite