VIDEO Risc major în Rusia: să iriţi FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea unei primăriţe dintr-un orăşel siberian demonstrează puterea de stat în stat a agenţiei ruse de informaţii. Tatiana Kazakova a fost aruncată în închisoare acum doi ani. Cazul, ajuns recent în mass-media occidentală, ridică multe semne de întrebare.

La marginea orăşelului siberian Listvyanka există o staţiune păzită de gardieni înarmaţi şi frecventată de anumite persoane a căror identitate rămâne un mister. Atunci când oficialii locali şi-au arătat suspiciunea cu privire la ce se întâmplă acolo, răspunsul a fost mereu acelaşi : "Nu interveniţi!"

Acum doi ani şi jumătate, primarul orăşelului, Tatiana Kazakova, a intervenit totuşi. Un proiect de construcţie derulat de această staţiune afectase o conductă de apă caldă, periclitând alimentarea cu agent termic a întregului oraş, în condiţiile în care temperaturile erau de minus 30 de grade Celsius.

Kazakova nu era un birocrat tipic. Era una dintre cele mai de succes femei de afaceri din regiune, un magnat imobiliar care făcea parte din noua generaţie de antreprenori ruşi. Ea a dat în judecată staţiunea şi a cerut procurorului regional să deschidă o anchetă, pe motiv că acel proiect încălca regulile de securitate publică. A fost deschisă într-adevăr o anchetă penală, dar împotriva ei.

Dovezi „fabricate"

Staţiunea aparţine FSB, principalul succesor al agenţiei de informaţii din vremea Războiului Rece, KGB, scrie "The New York Times", care a mers pe firul poveştii. Peste 25 de agenţi au cercetat în amănunt viaţa primăriţei desfăşurând ceea ce ei au numit o "operaţiune de contrainformaţii". Ofiţeri mascaţi ai serviciilor speciale au percheziţionat locuinţele asociaţilor ei. FSB a arestat-o pe Kazakova şi a dat-o în judecată, pretinzând că, în calitate de primar, alocase fraudulos un contract de 120.000 de dolari unei companii pe care o controla în secret.

Faptul că dovezile "sunt fabricate" este susţinut nu numai de avocaţii primăriţei, dar şi de unul dintre martorii folosiţi de FSB pentru a le confirma. Reprezentanta companiei în cauză, Irina Mikhailova, a spus că a fost ţinută nouă luni în arest şi obligată să susţină acuzaţiile împotriva Tatianei Kazakova. Procesul e acum în desfăşurare.

Fără contact cu familia

Cazul e un exemplu alarmant privind puterea agenţiei de securitate în Rusia de astăzi. FSB, care protejează securitatea naţională şi investighează infracţiunile majore, nu a explicat niciodată de ce a alocat asemenea resurse pentru a urmări în instanţă un primar al unui orăşel cu numai 1.700 de locuitori. 

După arestarea sa, în martie 2008, Kazakova a fost ţinută într-o celulă la un centru de detenţie din Siberia. Timp de doi ani şi jumătate i s-a refuzat orice contact cu propria familie. Săptămâna trecută, după ce "New York Times" s-a interesat de caz, punând întrebări repetate FSB privind acuzaţiile care i se aduc, judecătorul s-a răzgândit şi a eliberat-o pe cauţiune. Verdictul e aşteptat în următoarele săptămâni şi e posibil ca primăriţa să primească mai mulţi ani de închisoare.

Siloviki, atotputernici

Rusia e o societate mai liberă decât fosta URSS, iar FSB e mai mic şi mai puţin prezent în viaţa oamenilor decât fostul KGB. Totuşi, agenţia are o reputaţie de intimidare a celor incomozi şi nu e supravegheată aproape deloc de guvern.

Premierul Vladimir Putin, liderul "de facto" al ţării, e fost director al FSB şi fost ofiţer al KGB. De la ascederea sa la putere, cu zece ani în urmă, agenţia a avut o influenţă uriaşă asupra guvernului şi a industriei. Putin a adus mulţi foşti ofiţeri ai FSB în funcţii de conducere. Ei sunt cunoscuţi drept "siloviki", cuvânt care se traduce prin "forţă".

Iniţiativă

Parlamentul rus e în curs de a aproba o lege care va permite agenţilor FSB să avertizeze oamenii ale căror activităţi le consideră  „inacceptabile". KGB folosea pe vremuri astfel de practici împotriva disidenţilor sovietici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite