Rice încearcă să salveze pacea din Orient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american le-a cerut israelienilor şi palestinienilor să revină la masa negocierilor Amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu a pus din nou pe jar diplomaţia de la

Secretarul de stat american le-a cerut israelienilor şi palestinienilor să revină la masa negocierilor

Amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu a pus din nou pe jar diplomaţia de la Washington. În speranţa că va reuşi să obţină un acord de pace înainte de sfârşitul anului, secretarul de stat american Condoleezza Rice a început un nou turneu în Orientul Mijlociu şi i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să reia negocierile.

"Atacurile cu rachetă asupra unor civili nevinovaţi din oraşe israeliene trebuie să înceteze. Niciun guvern israelian nu poate tolera aşa ceva", a insistat Condoleezza Rice, la Cairo, prima etapă a turneului său în regiune. Secretarul de stat american şi-a reafirmat încrederea în şansele de succes ale procesului de pace israelo-palestinian lansat în noiembrie la Annapolis.

"Voi continua să cred că se poate ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului", a declarat şefa diplomaţiei americane. Rice s-a abţinut să critice operaţiunea israeliană, reamintind dreptul Israelului de a se apăra. Ea a spus că mişcarea islamistă radicală Hamas este responsabilă pentru degradarea situaţiei din Fâşia Gaza, supusă unei stricte blocade israeliene din 17 ianuarie, în ripostă la tirurile cu rachetă. Ea a cerut totuşi liderilor israelieni să permită trecerea ajutoarelor umanitare către Gaza.

Ofensivă cu 20 de morţi

Secretarul de stat american s-a deplasat, ieri, la Ramallah, unde a avut convorbiri cu liderul palestinian Mahmud Abbas şi cu premierul Salam Fayyad, revenind apoi la Ierusalim, pentru discuţii cu premierul israelian Ehud Olmert. Autoritatea palestiniană a suspendat la sfârşitul săptămânii trecute orice negocieri cu Israelul, în semn de protest faţă de o operaţiune a armatei israeliene în Fâşia Gaza, cea mai violentă din ultimii opt ani.

La două zile după încetarea ofensivei, care a făcut peste 120 de morţi în Fâşia Gaza, premierul israelian Ehud Olmert a afirmat că armata îşi va continua atacurile împotriva mişcării islamiste Hamas. Ieri-dimineaţă, aviaţia israeliană a efectuat două raiduri în nordul Fâşiei Gaza, provocând moartea a doi palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite