Rezervă pentru South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria reprezintă ţara de tranzit-cheie pentru acest proiect.

După ce zilele trecute a fost în România, preşedintele concernului Gazprom, Aleksei Miller, s-a deplasat, ieri, la Sofia, pentru a discuta cu autorităţile bulgare probleme legate de construirea gazoductului South Stream. Invocând diferite pretexte, Bulgaria a frânat realizarea proiectului, fapt care a stârnit nemulţumirea ţărilor implicate. La ora actuală, Bulgaria reprezintă ţara de tranzit-cheie pentru acest proiect.

În România, Aleksei Miller a semnat cu Florin Cosma, directorul general al companiei Transgaz, un memorandum pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind posibilitatea ca gazoductul South Stream să treacă pe teritoriul acestei ţări. Scopul vizitei şefului Gazprom la Bucureşti a fost exercitarea unei influenţe asupra Bulgariei şi, de asemenea, pregătirea unei variante alternative la traseul gazoductului, în cazul în care Sofia continuă să se încăpăţâneze. În vară, în prezenţa premierului Borisov, ministrul rus al Economiei, Serghei Şmatko, şi omologul său bulgar, Traicio Traikov, au semnat „o foaie de parcurs" în ce priveşte realizarea South Stream. Partea bulgară a cerut ca înfiinţarea întreprinderii comune pentru proiectarea şi construirea gazoductului pe teritoriul ţării să fie amânată până în februarie 2011.

În cazul unui nou eşec al înţelegerilor, Gazprom vrea să aibă un aerodrom de rezervă, în România. Ce-i drept, există mari îndoieli dacă gazoductul poate fi construit din Rusia spre ţărmul românesc fără a trece prin apele bulgăreşti sau ucrainene. Deocamdată, se duc tratative în privinţa permisiunii amplasării conductei pe fundul Mării Negre doar cu Turcia, care încă nu a dat un răspuns. În plus, graniţele maritime în această zonă fac obiectul divergenţelor teritoriale între ţări.

 „Vremia Novostei“ (Rusia) 14 octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite