Revoluţie portocalie în Tibet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine chineze au intervenit brutal împotriva manifestanţilor,iar un post de radio regional a afirmat că acestea au tras în mulţime. Protestele violente şi incendiile provocate,

Forţele de ordine chineze au intervenit brutal împotriva manifestanţilor,iar un post de radio regional a afirmat că acestea au tras în mulţime.

Protestele violente şi incendiile provocate, care s-au soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, au zguduit ieri capitala Tibetului, Lhasa. De la începutul săptămânii, călugări budişti manifestează în Tibet, în regiunile din apropiere, precum şi în alte ţări pentru a marca împlinirea a 49 de ani de la revolta din Lhasa, care a dus la exilarea lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor.

Mai multe incedii au izbucnit în centrul istoric al capitalei, au anunţat pompierii, care au decis închiderea unor lăcaşuri de cult. Mai mulţi turişti străini, contactaţi telefonic de AFP, au declarat că oraşul este încercuit de militari şi de forţele de ordine. Potrivit altor martori, protestatarii au incendiat magazine, maşini, vehicule militare şi un autocar.

Centrul pentru urgenţe medicale din Lhasa a anunţat că intervenţia poliţiei s-a soldat cu mai mulţi morţi, informaţie confirmată şi de postul de radio Free Asia, potrivit căruia forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii. Circa 200 de persoane conduse de călugări budişti au protestat ieri şi în oraşul Xiahe.

Manifestanţii, care fluturau drapele tibetane, au fost dispersaţi de scutieri, care i-au obligat pe călugări să se retragă spre mănăstire. Pentru prima dată în această săptămână, agenţia oficială "China Nouă" a relatat despre violenţele din Tibet, după ce joi Beijingul anunţase că situaţia din Lhasa a revenit la calm.


Dezminţiri ale autorităţilor


Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor tibetanilor, doi călugări au încercat să se sinucidă, iar cei de la mănăstirea Sara s-ar afla în greva foamei. Se pare că cei doi se află în stare critică şi au puţine şanse să supravieţuiască. Aceeaşi asociaţie a afirmat că mai mulţi călugări au fost arestaţi. Informaţia a fost dezminţită de autorităţile chineze.


Dalai Lama cere renunţarea la forţă


Mai mulţi cetăţeni americani au informat ambasada SUA de la Beijing că au fost trase focuri de armă în capitala tibetană, unde se pătrunde din ce în ce mai greu, din cauza soldaţilor care blochează drumurile. Casa Albă şi-a exprimat "regretul" pentru violenţele din Tibet şi a cerut Chinei să respecte cultura tibetană. Şi Dalai Lama a făcut apel la Beijing pentru a renunţa la folosirea forţei în cele mai ample manifestaţii din ultimii 20 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite