Revoluţia din Moldova, organizată de un comunist?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorii anonimi ai unui film de 50 de minute, postat pe internet la 7 aprilie, îl acuză pe comunistul Mark Tkaciuk că ar fi organizat „revoluţia“ din centrul Chişinăului de acum trei ani.

 Politicianul ar fi fost ajutat de reprezentanţii serviciilor speciale ruseşti. Fostul consilier prezidenţial l-ar fi angajat cu 500.000 de dolari pe bloggerul rus Eduard Baghirov, care însă nu şi-ar fi primit banii.

„Am participat la schimbarea puterii în Republica Moldova. Operaţiunea a fost pusă la cale de chiar de guvernarea comunistă şi serviciile speciale supuse preşedintelui Vladimir Voronin. Mă mândresc cu asta", s-a lăudat scriitorul la un post de radio din Rusia. „Când mă duci de nas, trebuie să te aştepţi la consecinţe", a scris Baghirov pe blogul său, referindu-se la Tkaciuk.

Motivele comuniştilor

Mark Tkaciuk neagă însă totul. „Declaraţiile sunt false. Nu-l cunosc pe acest personaj şi nu ştiu cum a fost presat pentru a le face", a comentat deputatul pe o reţea de socializare. Mai mult, el susţine că a identificat autorii filmului.
„Este scenariul procuraturii, iar montajul a fost realizat de postul de televiziune Prime, la comanda prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Promit, toţi vor intra în istorie", a mai scris Mark Tkaciuk. Contactat de „Adevărul", Vlad Plahotniuc a refuzat să comenteze declaraţiile comunistului.

De ce ar fi pus PCRM la cale revolta de la 7 aprilie 2009? Iată câteva motive enumerate de autorii filmului: pentru a acuza Opoziţia anticomunistă şi a-şi asigura un nou mandat autoritar, pentru a simula pericolul unionist şi a răci relaţiile cu România sau pentru a menţine armata rusă în regiunea transnistreană.

Conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate neagă că ar fi turnat documentarul. „E clar că autorul are un bun spirit de analiză. Circa 80% din informaţii sunt publice. Nu susţinem tot ceea ce a apărut în film, deşi sunt şi secvenţe care corespund adevărului", a comentat Valentin Dediu, director adjunct al SIS. 

Controversatul scriitor şi scenarist rus Eduard Baghirov a fost reţinut la 16 iunie 2011 la Chişinău, fiind suspectat că ar fi organizat protestele violente din aprilie 2009. Bloggerul s-a plâns că ar fi ţap ispăşitor şi că a fost forţat să depună mărturii împotriva deputatului comunist Mark Tkaciuk, precum că acesta ar fi stat în spatele protestelor violente de acum trei ani. Timp de trei luni, rusul a a stat într-un penitenciar de la Chişinău, iar după ce a fost transferat în arest la domiciliu, a fugit la Moscova. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite