VIDEO „Revoluţia Twitter“, ucisă de bâlbâieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

730 de zile. Atât timp a trecut de când câteva mii de tineri au ieşit în stradă pentru a schimba sistemul comunist de la Chişinău. Tot de doi ani, politicienii care s-au perindat pe la guvernare promit să facă lumină în ilegalităţile şi abuzurile comise de autorităţi în aprilie 2009.

„Adevărul" a pus faţă în faţă declaraţiile oamenilor politici făcute acum doi ani, cu cele de astăzi. Rezultatul e că adevărul despre 7 aprilie nu-l putem afla curând. Unul dintre politicienii cei mai consecvenţi în discurs referitor la acest subiect este liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

De doi ani, acesta susţine că a fost o tentativă de lovitură de stat. „Rămâne să aflăm dacă a fost o tentativă conştientă de lovitură de stat sau o consecinţă a iresponsabilităţii de organziare  a provocatorilor", a declarat ieri Voronin.

NICI MĂCAR UN MONUMENT NU S-A RIDICAT

Premierul Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor, a promis în 2009, pe lângă o comisie internaţională de anchetă, ridicarea unui monument care să marcheze protestele şi formarea unui fond de ajutorare a victimelor de după 7 aprilie.

„Vom edifica un monument pentru ca nimeni să nu uite că în Moldova, în secolul XXI, sub o guvernare comunistă, criminală, au avut loc asemenea atrocităţi", a spus Filat în iulie 2009. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită. „Avem încă multe semne de întrebare. Mă deranjează că până acum cetăţenii nu au putut afla adevărul", a spus zilele trecute Filat.

Declaraţia de constituire a Alianţei pentru Integrarea Europeană, din 8 august 2009, prevedea un punct strict referitor la proteste: „investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată cu participarea experţilor independenţi şi a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale".

SERVICII-FANTOMĂ

Rezultatul acestei comisii este un raport, respins de două ori de Parlament. Motivul aleşilor a fost că membrii comisiei nu şi-au făcut bine treaba. Preşedintele interimar Marian Lupu vorbeşte de doi ani de implicarea unor servicii secrete în organizarea protestelor.

Nici măcar şeful statului nu spune însă care sunt acele servicii implicate. „A fost cineva în spatele acelor evenimente, sau nu? Ne închipuim că în spate au stat serviciile secrete", susţine acum Lupu.

Cei care ar trebui să rezolve dosarele deschise în 2009, procurorii, amână de la o zi la alta oferirea unor răspunsuri. „Cunosc rezultate ale urmăririi penale, dar trebuie valorificate", a declarat Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general.

Dacă până acum comuniştii au vehiculat ideea precum că state ca România sau alte state occidentale au coordonat organizarea protestelor, procurorul Pântea vine cu explicaţii. „Aceste informaţii nu corespund adevărului. Este un rezultat?  Eu cred că da! Acum putem merge spre alte versiuni", a mai spus Pântea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite