VIDEO Revoltă sângeroasă în Kîrgîzstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Kurmanbek Bakiev ar fi părăsit ţara la bordul unui avion spre o destinaţie necunoscută. Fuga preşedintelui, anunţată iniţial de liderul opoziţiei kârgâze, Temir Sariev, a fost confirmată ieri-seară de către o sursă aeroportuară.

„Avionul a părăsit Aeroportul Manas în jurul orei locale 20.00 (17.00, ora României). Maximum cinci persoane au urcat la bord", a precizat o sursă aeroportuară citată de AFP, preluat de Mediafax. Anterior, liderul opoziţiei kârgâze, Temir Sariev, anunţase că acesta a părăsit sediul Guvernului şi capitala Bişkek. „Potrivit caracteristicilor tehnice, un avion de acest tip poate ajunge într-o ţară vecină pentru a-şi face plinul, sau poate că avionul s-a îndreptat către o altă regiune" din Kârgâzstan, a mai precizat sursa.

Opoziţia susţine că a preluat puterea şi a format un guvern de solidaritate naţională condus de Rosa Otunbaieva (fost ministru de Externe). „Premierul Daniar Usenov şi-a semnat demisia. Puterea este în mâinile opoziţiei", a declarat Otunbaieva, citată de RIA Novosti. Potrivit Reuters, Statele Unite apreciază că guvernul kârgâz deţine încă puterea. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că Washingtonul nu are informaţii care să susţină anunţul opoziţiei privind preluarea puterii.

Confruntări violente, soldate cu peste 45 de morţi şi 400 de răniţi - potrivit Ministerului Sănătăţii, 1.000 de morţi, conform opoziţiei -,au avut loc, ieri, în Bişkek, şi în alte oraşe ale ţării, între poliţie şi militanţii opoziţiei. Aceştia au cerut demisia preşedintelui Kurmanbek Bakiev, pe care îl acuză de corupţie şi practici nedemocratice. În câteva localităţi din ţară, manifestanţii au luat cu asalt clădiri oficiale. Autorităţile au decretat starea de urgenţă.

Televiziunea şi Parlamentul, devastate

Protestatarii au pătruns în sediul postului naţional de televiziune şi în altul privat, care şi-au încetat emisia pentru câteva ore. Ziariştii au declarat că protestatarii au preluat controlul asupra sediului postului, care a fost devastat. Ei afirmă că o parte a personalului a reuşit să scape, în timp ce o altă parte era blocată înăuntru. De la Televiziune, o parte dintre manifestanţi s-au deplasat spre sediul Guvernului, unde au încercat să doboare gardurile folosind blindate aparţinând scutierilor, un autobuz şi un vehicul aparţinând Crucii Roşii. Şi Parlamentul a fost ocupat de protestatari. Aceştia au preluat controlul clădirii şi au dat foc la primul etaj unde se află Parchetul General.

Situaţie incertă

Simţind că scapă situaţia de sub control, mai ales după ce ministrul de Interne, Moldomusa Kongantiev, şi vicepremierul Akylbek Japarov fuseseră luaţi ostatici de manifestanţi la Talas, premierul Daniar Usenov a acceptat să poarte negocieri cu opoziţia. Ministrul de Interne Kongantiev ar fi fost rănit grav în timpul confruntărilor de la Talas, unele surse anunţând chiar că ar fi murit. Cei doi reprezentanţi ai Guvernului plecaseră către Talas pentru a încerca să restabilească ordinea, după ce demonstranţii au preluat controlul asupra sediilor administraţiei locale şi poliţiei.

Rusia şi SUA iau măsuri

Rusia şi Statele Unite dispun de câte o bază militară pe teritoriul Kârgâzstanului, la Kant şi Manas, şi au luat măsuri pentru întărirea pazei acestora. Baza americană de la Manas este de o importanţă strategică deosebită pentru aprovizionarea şi rotirea contingentelor armatei americane care luptă în Afganistan.

Hartă Kîrgîzstan
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite