„Revolta corturilor“ din Israel ia amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva săptămâni, în Ţara Sfântă au loc proteste fără precedent. Protestul din Israel se extinde: peste 300.000 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în stradă. Benjamin Netanyahu promite schimbări.

„Poporul cere justiţie socială", scandează israelienii la Tel Aviv, dar şi din alte oraşe importante, în cadrul celei mai ample mişcări sociale din ultimele decenii. Ansamblul clasei de mijloc îşi strigă la unison nemulţumirile ce vizează în primul rând creşterea constantă a costului vieţii, rezultat al unei economii de piaţă controlate doar de câteva familii. Şi, de la o zi la alta, protestele se amplifică. Organizatorii manifestaţiilor estimează că numărul protestatarilor a depăşit demult „masa critică" de 200.000 de persoane, pe care sperau să o atingă pentru a constrânge Cabinetul Netanyahu să cedeze revendicărilor.

Totul a început în luna iunie cu aşa-numitul „război al brânzei" (un anumit sortiment de brânză albă, numit „Cottage"), produs de bază ce face parte din alimentaţia de zi cu zi a israelienilor. Alimentul în cauză s-a aflat deseori, în ultima perioadă, pe prima pagină a ziarelor din cauza preţului crescut vertiginos în ultimul an. Guvernul a decis, în urma presiunilor opiniei publice, să ceară producătorilor scăderea lui (în mai puţin de un an, o cutiuţă cu 300 de grame de „Cottage" a „sărit" de la cinci shekeli la nouă, adică aproape doi euro). Mai mult, produsele lactate sunt impozitate în Israel cu 16%, plafonul maxim al TVA.

Prea mult, prea scump

Furia israelienilor vizează şi preţul ridicat al benzinei (mai mare în Israel decât în Europa) care contribuie şi el la scumpirea generală a traiului zilnic. De asemenea, acum trei săptămâni tinerii au lansat un apel pe Facebook împotriva chiriilor prea mari şi a crizei locuinţelor. Manifestanţii denunţă şi preţul prea mare al uleiului de măsline şi al produselor pentru copii.

De fapt, economiştii estimează că, în ciuda unui nivel de trai relativ decent, israelienii se confruntă cu o inflaţie puternică. Într-un an, preţurile au crescut cu 32% în Tel Aviv şi cu 17% în Ierusalim. Rezultat: ei cheltuiesc în fiecare lună de circa trei ori mai mult decât cetăţenii din ţările dezvoltate, potrivit unui studiu publicat de cotidianul canadian „The Globe and Mail". Chiar şi lanţuri comerciale „populare" precum „Gap" ori „H&M" vând de la 15 la 30% mai scump în Israel, după cum arată „Jerusalem Post". Mai mult: din cauza problemelor legate de furnizarea de gaze naturale de către Egipt, este de aşteptat ca şi preţul electricităţii să o ia razna.

Bogaţi contra săraci

Dincolo de creşterea fără precedent a preţurilor, protestele israelienilor vizează şi un alt fenomen: concentrarea bogăţiilor naţionale în mâinile câtorva familii şi agravarea inegalităţilor sociale. Potrivit unui studiu dat publicităţii de Banca Israelului, doar 18 familii controlează firme şi societăţi ce generează jumătate din PIB-ul acestei ţări. Este vorba de grupuri „de familie" precum Nohi Dankner (asigurări, companii aeriene, telefonie mobilă), ori Shari Arison (bănci, autostrăzi, societăţi imobiliare). Concomitent, clasa de mijloc devine din ce în ce mai săracă. Statisticile arată că, în 2009, un sfert dintre israelieni trăiau aproape de pragul sărăciei, cu un venit lunar de circa 740 de euro.

Un alt motiv major de nemulţumire: recent adoptata lege a locuinţelor (preţurile acestora au explodat, un apartament modest, cu numai două camere, ajunge la 200.000 de euro, iar chiria lunară, la 1.000). Manifestanţii susţin că noua lege favorizează proiectele pentru locuinţe de lux, în detrimentul celor cu preţ scăzut.  

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite