Revistă a reţelei Al-Qaida, descoperită la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O revistă a reţelei Al-Qaida a fost descoperită la închisoarea Guantanamo, declanşând o consolidare a procedurilor de inspectare a corespondenţei între deţinuţi şi avocaţii lor, spre nemulţumirea acestora, transmite AFP.

Personalul centrului de detenţie, deschis în urmă cu zece ani pentru "cei mai răi" dintre "combatanţii inamici", a găsit un număr al revistei Inspire în închisoare. Acest lucru a fost dezvăluit miercuri de adjunctul procurorului militar Andrea Lockhart, la tribunalul unde compărea sauditul Abd-Al-Rahim Al-Nashiri, acuzat că ar fi organizat atentatul împotriva navei americane USS Cole.

Ea nu a precizat cum a fost introdusă în închisoare această publicaţie atribuită organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA) şi nici dacă a fost descoperită în timpul unei percheziţii a celulelor.

Inspire era o revistă online a organizaţiei AQPA în Yemen, care publica în mod regulat articole ce îl citau, înainte de moartea sa, pe imamul Anwar al-Awlaki, un oficial important al Al-Qaida, şi oferea instrucţiuni despre fabricarea explozivilor.

Adjuncta procurorului a făcut această dezvăluire pentru a justifica noile reguli de inspectare a schimbului de scrisori între avocaţi şi deţinuţi, instaurate la sfârşitul lui decembrie de noul comandant al închisorii.

"Geneza" acestei reforme este că "nu mergea, erau documente care intrau, precum revista Inspire, care nu ar fi trebuit să fie acolo", a explicat ea.

Noul regulament a generat proteste din partea avocaţilor care profesează la Guantanamo, care au decis să suspende corespondenţa cu deţinuţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite