Revin talibanii la putere în Afganistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document secret al NATO avertizează că, după retragerea coaliţiei NATO, talibanii ar putea recăpăta, cu ajutorul Pakistanului, controlul Afganistanului.

Raportul despre „starea talibanilor", la care au avut acces BBC şi cotidianul „The Times", a fost redactat pe baza informaţiilor obţinute de la insurgenţi şi predate comandanţilor NATO din Afganistan, luna trecută.

Documentul arată că serviciile de informaţii pakistaneze îi susţin în secret pe talibanii afgani, care consideră victoria lor drept inevitabilă după plecarea militarilor occidentali.

Islamabadul a calificat aceste informaţii drept „superficiale" şi „nedemne de comentat", iar un purtător de cuvânt al ministerului de Externe de la Islamabad le-a numit „ridicole". „Noi ducem o politică de neintervenţie în Afganistan şi aşteptăm de la alte ţări să adere strict la acest principiu", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului pakistanez de Externe, Abdul Basit.

Documentul dezvăluie că guvernul pakistanez şi agenţia sa de informaţii, ISI, cunosc locurile unde se află liderii talibani cu cel mai înalt rang. „Lideri reprezentativi ai talibanilor, precum Nasiruddin Haqqani, îşi păstrează rezidenţa în imediata vecinătate a sediilor ISI din Islamabad", se arată în raport. „Ofiţerii ISI susţin necesitatea de a continua jihadul şi de a expulza invadatorii străini din Afganistan", afirmă raportul.

Susţinere în rândul afganilor

În ciuda strategiei NATO de a asigura securitatea cu ajutorul forţelor afgane, documentul secret detaliază colaborarea pe scară largă dintre insurgenţi şi poliţia şi miliţia afgane. De asemenea, este descrisă susţinerea pe care talibanii o au în rândul populaţiei afgane. Raportul scurs către presă arată că talibanii rămân puternici şi au susţinere în rândul afganilor. „Civilii afgani adesea preferă guvernarea talibană, din cauza corupţiei guvernului", se arată în raport. BBC precizează că documentul este rezultatul a 27.000 de interogatorii desfăşurate cu peste 4.000 de deţinuţi afgani şi membri ai Al-Qaida, precum şi combatanţi şi civili străini.

Finanţaţi din donaţii

În ultimul an, a existat un interes fără precedent chiar din partea guvernului afgan pentru cauza talibană, mai afirmă raportul. Talibanii îşi diminuează intenţionat atacurile în unele zone, pentru ca forţele NATO să se retragă, iar apoi organizează o campanie de atacuri în acele zone. Potrivit raportului, mitraliere, pistoale, şi arme grele au fost vândute de forţele afgane de securitate în bazarele din Pakistan. Talibanii nu primesc „salarii sau alte beneficii financiare" pentru munca depusă, dar operaţiunile lor sunt finanţate din comerţul cu narcotice din care primesc frecvent  o parte.

Totuşi, cea mai mare parte a fondurilor talibanilor provin din donaţii. Talibanii  merg din casă în casă, bat la uşile oamenilor fără a face niciun secret din faptul că sunt membri ai acestei mişcări şi colectează fonduri, arată raportul. „Nu am văzut raportul şi nu putem, prin urmare, să facem comentarii particulare asupra conţinutului său", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Capacitate intactă

„Talibanii au primit cu siguranţă lovituri grave în 2011, dar forţa lor, motivaţia, finanţarea şi capacitatea lor rămân intacte", susţine raportul NATO. Documentul arată că influenţa Al-Qaida scade, dar cea a talibanilor este în creştere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite