Revelaţia in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fertilizarea in vitro e acum utilizată atât de frecvent, încât a devenit o rutină. 

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat unui om care a fost criticat, la vremea sa, pe motiv că ar fi desfăşurat o activitate ce reprezenta cea mai mare ameninţare pentru omenire de după bomba atomică. Pare a fi o dulce răzbunare pentru Robert Edwards, biologul britanic care a dezvoltat procedura fertilizării in vitro, care a dus la naşterea lui Louise Brown, primul „bebeluş în eprubetă".

E greu de crezut azi, când fertilizarea in vitro a devenit o metodă folosită pe scară largă, că atunci când a fost anunţată naşterea domnişoarei Brown, în 1978, chiar şi oamenii de ştiinţă serioşi susţineau că ea va avea defecte monstruoase. Unii se întrebau cum e posibil  să te joci cu spermă şi ovule într-o cutie petri fără să generezi niciun fel de probleme cromozomiale?

Şi totuşi, în cei 32 de ani care au trecut de atunci, atitudinea noastră faţă de cercetările doctorului Edwards s-a schimbat complet: fertilizarea in vitro e acum utilizată atât de frecvent, încât a devenit o rutină.  

Istoria fertilizării in vitro demonstrează nu numai cât de uşor acceptă publicul noile tehnologii odată ce se demonstrează că ele sunt inofensive, dar şi că nenorocirile prevestite în timpul dezvoltării lor nu se adeveresc aproape niciodată. E o lecţie de ţinut minte atunci când discutăm dacă să adoptăm alte descoperiri medicale promiţătoare şi totuşi controversate, de la ingineria genetică la clonarea umană.  

Publicul a arătat cum poate dezbate o nouă tehnologie medicală, cum poate respinge abuzurile ei şi, în unele cazuri, cum îi poate accepta beneficiile.

De exemplu, suntem de acord când o femeie între 30 şi 40 de ani, care altfel nu ar putea avea copii, recurge la fertilizarea in vitro, dar criticăm o femeie de 60 de ani care încearcă acelaşi lucru.

Literatura science fiction e plină de poveşti distopice în care publicul acceptă orbeşte tehnologii distructive. Dar fertilizarea in vitro oferă un model mai optimist. Pe măsură ce continuăm să dezvoltăm noi metode de îmbunătăţire a naturii, drumul poate fi alunecos, dar acesta nu e un motiv pentru a evita să facem primul pas.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite