Reuters: Primarul din Baia Mare a câştigat un nou mandat pe seama relocării romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar român, criticat de organizaţiile pentru drepturile omului pentru că a mutat mai multe familii de ţigani şi a construit un zid de beton pentru a izola un cartier de romi, a câştigat alegerile locale de duminică din Baia Mare, scrie Reuters.


Cătalin Cherecheş, fostul şi actualul primar de Baia Mare, în vârstă de 33 de ani, a primit 86,03 la sută din voturile băimărenilor. El a mutat zeci de familii de romi în clădirile administrative ale unei uzine dezafectate cu o lună înainte de alegeri. Autoritatile municipiului Baia Mare au început, la 11 mai, mutarea romilor care şi-au construit ilegal locuinţe improvizate pe malul pârâului Craica. Familiile au fost mutate în spaţiile special amenajate în fostul corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom.

Organizaţiile pentru drepturile omului l-au acuzat pe primarul din Baia Mare că încearcă să facă un ghetou. Potrivit activiştilor, construcţia unui zid cu înălţimea de 1,80 m între cartierul de romi şi şoseaua principală este o formă de rasism instituţional, iar noile locuinţe puse la dispoziţia romilor sunt de o calitate îndoielnică, neavând băi, bucătarii şi spatii de dormit.

Cătălin Cherecheş a declarat telefonic pentru Reuters că relocarea nu a fost o măsură discriminatorie fiind o soluţie temporară. „Acesta este doar primul pas într-un proiect care îşi propune să devină un mod, la nivel european, de a-i integra pe romi", a explicat primarul din Baia Mare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite