Retragerea imediată din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacaţi continuu de insurgenţii din Basra, britanicii mai încearcă doar să-şi salveze onoarea militară şi cea de aliaţi Importanţi lideri ai armatei britanice au informat guvernul că

Atacaţi continuu de insurgenţii din Basra, britanicii mai încearcă doar să-şi salveze onoarea militară şi cea de aliaţi

Importanţi lideri ai armatei britanice au informat guvernul că Marea Britanie "nu mai poate câştiga altceva" în sud-estul Irakului şi că cei 5.500 de militari britanici ar trebui retraşi fără întârziere. Un comandant american a avertizat însă trupele britanice că ar putea avea parte de "o retragere urâtă şi jenantă" din Basra.

Luna trecută, proaspătul premier Gordon Brown spunea, după întâlnirea de la Camp David cu un preşedinte George W. Bush aflat la sfârşit de mandate, că decizia predării securităţii în oraşul Basra va fi bazată pe sfaturile comandanţilor britanici de pe teren - şi că va fi comunicată la reluarea activităţilor parlamentului londonez, în octombrie.

"The Independent" citează acum doi generali britanici care vor să predea nu mai târziu de sfârşitul lui august Basra Palace - unde 500 de militari britanici sunt ţinta a circa 60 de atacuri cu mortiere pe zi, iar convoaiele de aprovizionare sunt "misiuni sinucigaşe de noapte". Mai departe, armata britanică lucrează la repoziţionarea restului de 5.000 de militari din Basra în jurul aeroportului, ca pregătire pentru o retragere completă în următoarele luni.

Plecarea ordonată

Profund nemulţumită de retragerea britanică din sudul Irakului, CIA a folosit recent jurnalul "The Washington Post" pentru a aprecia că, de fapt, armata britanică a fost învinsă în Irak. La rândul lor, ofiţerii britanici amintesc că au fost trimişi doar ca să stabilizeze Irakul şi să contribuie la democratizarea întregului Orient Mijlociu - nu să se amestece în conflictele locale dintre facţiunile aceleiaşi comunităţi, toate cu legături în cadrul coaliţiei de guvernământ de la Bagdad.

Pe de altă parte, pe fondul temerilor că retragerea britanică ar scufunda şi mai rău în haos Basra, comandanţii britanici afirmă că 90% din atacurile din oraş sunt îndreptate împotriva forţelor lor. În rest, preocuparea britanică majoră este acum o retragere ordonată, după care armata britanică să rămână cu reputaţia intactă, iar Marea Britanie un aliat credibil.

Nemulţumirea SUA vine mai ales din faptul că Basra Palace era folosit pentru monitorizarea Iranului. Agenţii americani se retrag deja din complexul ocupat până acum de soldaţii britanici.

Mai departe, armata SUA ar putea înlocui-o pe cea britanică în regiune, deoarece Basra nu este doar un centru al exploatării petrolului irakian - tentant şi pentru miliţiile şiite care luptă pentru a-l controla -, dar se află pe drumul aprovizionării armatei americane, prin Kuwait.

În prezent, SUA au în Irak mai multe trupe decât în momentul invaziei. Raportul asupra evoluţiei securităţii în Irak, pe care comandantul forţelor americane din Irak, generalul David Petraeus, şi ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, îl vor susţine pe 15 septembrie este apreciat drept crucial atât pentru trupele americane, cât şi pentru cele britanice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite