Retragerea franceză din Afganistan va fi "coordonată" cu NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retragerea anticipată a trupelor franceze se va face în mod "ordonat" şi "coordonat" cu aliaţii din coaliţia NATO în Afganistan, a declarat vineri preşedintele francez François Hollande, aflat într-o vizită-surpriză în această ţară, relatează AFP.

Dezangajarea, prevăzută până la sfârşitul lui 2012, va fi pusă în aplicare "în bună înţelegere cu aliaţii noştri", în special cu preşedintele american Barack Obama, a adăugat Hollande, la Baza Nijrab din Kapisa, la nord-est de Kabul, provincie în care sunt staţionaţi majoritatea militarilor francezi.

Preşedintele francez a ajuns vineri dimineaţa la Kabul, unde efectuează o vizită-surpriză de câteva ore, însoţit de miniştrii Apărării Jean-Yves Le Drian şi de Externe Laurent Fabius.

Potrivit anturajului său, preşedintele, care este şi comandantul-suprem al armatei, doreşte să le "explice el-însuşi" militarilor francezi de ce a hotărât să le devanseze retragerea la sfârşitul lui 2012, cu un an înainte de data prevăzută de către predecesorul său Nicolas Sarkozy şi cu doi ani înainte de retragerea restului forţelor NATO.

"Este o hotărâre suverană. Doar Franţa poate angaja Franţa. Ea va fi pusă în aplicare în bună înţelegere cu aliaţii noştri, în special cu preşedintele Obama, care înţelege motivele acesteia, şi în stânsă consultare cu autorităţile afgane", a declarat Hollande.

"Ameninţarea terorismului care viza atât teritoriul nostru, cât şi pe cel al aliaţilor noştri, provenind din Afganistan, fără să fi dispărut în totalitate, a fost în parte înăbuşită", a mai explicat el.

"Franţa îşi menţine legăturile cu această ţară. Noi ne vom continua proiectele de dezvoltare" în Kapisa şi Surobi, două teritorii a căror securitate se află de mai mult timp sub controlul armatei franceze, în cadrul Forţei NATO (ISAF), a subliniat Hollande.

"Nu aliaţii sunt cei care să definească viitorul Afganistanului", ci "afganilor şi numai lor le revine să se angajeze pe calea pe care o vor alege în mod liber", a mai subliniat preşedintele Franţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite