Restricţiile nu-i sperie pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că Marea Britanie a menţinut restricţiile pe piaţa muncii pentru români, cel puţin până la sfârşitul acestui an, 11 la sută din muncitorii care lucrează la construirea Satului Olimpic din Londra provin din România, potrivit statisticilor oficiale publicate, ieri, de Olympic Delivery Authority şi citate de publicaţia „London Evening Standard“. Numărul total al muncitorilor este de 5.381, iar 48 la sută din e

Dintre aceştia, 11 la sută sunt români, nouă la sută, lituanieni şi şapte la sută, bulgari. Această dezvăluire va pune în dificultate oficialii care se ocupă de construirea Satului Olimpic, deoarece acest proiect a fost prezentat de guvernanţii britanici ca o oportunitate de creştere a angajărilor pe plan intern în această perioadă de recesiune.

Inventivitate românească

De când a început acest proiect, scandalurile privind munca la negru au tot apărut. Presa britanică a scris periodic că inspectorii de muncă au descoperit că mulţi dintre angajaţi munceau cu normă întreagă, deşi ei susţineau că sunt antreprenori. După intrarea în Uniunea Europeană,  românii şi bulgarii nu au acelaşi drept de muncă în Marea Britanie ca alţi cetăţeni europeni, dar au primit dreptul de a-şi începe o afacere pe teritoriul britanic. În consecinţă, românii au profitat de această portiţă, iar cei care munceau pe şantier pretindeau că au astfel de firme şi nu sunt angajaţi ai niciunei companii. Parcul Olimpic, aflat în estul Londrei, este cel mai mare proiect de construcţii din Europa. Aici lucrează peste 5.000 de muncitori, iar numărul lor ar putea creşte ţinând cont de faptul că în mai puţin de un an trebuie să fie gata pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 2012. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite