Republicanii şi democraţii, la ora adevărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 80 milioane de americani au putut participa la vot ieri în ceea ce a fost cea mai mare cursă electorală din ultimii 60 de ani, numită de presă "Super Tuesday", datorită numărului mare

Aproape 80 milioane de americani au putut participa la vot ieri în ceea ce a fost cea mai mare cursă electorală din ultimii 60 de ani, numită de presă "Super Tuesday", datorită numărului mare de state care şi-au ales delegaţii pentru convenţiile celor două partide.


Dacă înaintea votului de ieri Hillary Clinton era favorită în rândul femeilor şi al hispanicilor, în favoarea lui Barack Obama înclinau bărbaţii şi membrii comunităţii afro-americane. Analiştii se întrebau pe cine vor susţine până la urmă femeile afro-americane. Miza cea mai mare a reprezentat-o ieri cursa din California, cu 441 delegaţi în joc în competiţia democrată şi 173 în cea republicană.


Dacă în marile oraşe californiene intenţiile de vot erau direcţionate spre tabăra democraţilor, alegătorii din zonele rurale şi suburbii erau decişi să-i voteze pe republicani. În ceea ce-l priveşte pe Obama, "problema" cea mai mare cu care s-ar confrunta în eventualitatea în care ar fi desemnat candidat unic ar reprezenta-o lipsa de susţinere din partea comunităţii hispanice, "fidelă" lui Bill Clinton şi, deci, şi soţiei acestuia.

Mai mult, este de notorietate faptul că hispanicii nu-i prea au la inimă pe afro-americani. Principalul atu al senatorului de Illinois ar fi poziţionarea lui drept candidatul "schimbării", atât de mult dorită de americani.


Deoarece cursa democrată nu este una de tipul "câştigătorul ia totul", ci delegaţii se atribuie după principiul proporţionalităţii, ambii candidaţi au încercat, până în ultima clipă, să convingă cât mai mulţi alegători că reprezintă alegerea perfectă pentru cursa din 4 noiembrie.


Cât despre McCain, liderul republican în sondajele la nivel naţional, unul dintre punctele sale forte ar fi programul politic ce vine în contradicţie cu unele dintre principiile republicane de bază. Aceste diferenţe sunt de natură să mulţumească electoratul, sătul de republicani după opt ani de administraţie Bush, dar deranjează pe mulţi dintre "greii" GOP. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite