Republica Moldova a rămas fără guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Tarlev, cel mai longeviv premier de la Chişinău, a demisionat şi a fost "răsplătit" de Voronin cu o decoraţie La numai patru zile după congresul Partidului Comuniştilor,

Vasile Tarlev, cel mai longeviv premier de la Chişinău, a demisionat şi a fost "răsplătit" de Voronin cu o decoraţie

La numai patru zile după congresul Partidului Comuniştilor, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a făcut, ieri, apariţia la şedinţa guvernului de la Chişinău, pentru a accepta demisia premierului Vasile Tarlev. Înainte de sosirea lui Voronin, premierul Tarlev le-a repetat miniştrilor, timp de 10 minute, că este nevoie de o schimbare, după care şi-a anunţat plecarea cu privirea în jos.

Numit premier în anul 2001, odată cu venirea comuniştilor la putere, Vasile Tarlev şi-a explicat gestul prin dorinţa "de a oferi unor noi persoane posibilitatea de a atinge noi scopuri dictate de noi timpuri". Premierul a ţinut apoi să sublinieze că va rămâne în rândul "patrioţilor".

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că echipa condusă de Vasile Tarlev şi-a îndeplinit cu succes sarcinile fixate pe parcursul celor şapte ani de guvernare. Timpul însă, a spus liderul de la Chişinău, "impune noi cerinţe şi e nevoie de schimbări, inclusiv de oameni noi, care să impulsioneze procesul de integrare europeană, de rezolvare a crizei transnistrene, precum şi dezvoltarea statului în general".

Preşedintele Voronin a mai anunţat că a semnat un decret privind decorarea lui Tarlev cu Ordinul Republicii - cea mai înaltă distincţie a ţării. Preşedintele Voronin va trebui să desemneze un nou candidat la funcţia de premier, după consultarea tuturor fracţiunilor parlamentare.

Propunerea preşedintelui pentru noul premier trebuie să obţină votul majorităţii deputaţilor din parlament. Partidul Comuniştilor deţine 55 din cele 101 locuri ale forului legislativ de la Chişinău, ceea ce înseamnă că noul premier propus de preşedintele Voronin va fi votat fără probleme.

O mutare înaintea alegerilor legislative din 2009

Analistul politic Oazu Nantoi a declarat, pentru "Adevărul", că mişcarea politică de la Chişinău nu este surprinzătoare. "Demisia lui Tarlev face parte din campania pentru scrutinul de anul viitor. Mai multe sondaje au arătat că Partidul Comuniştilor scade lent, dar constant în sondaje, astfel că s-a preferat sacrificarea guvernului", a precizat Nantoi.

Alegerile locale desfăşurate în iunie anul trecut au demonstrat o scădere considerabilă a popularităţii Partidului Comuniştilor, formaţiune care domină scena politică din Republica Moldova de şapte ani. Astfel, în raport cu cifra acumulată în alegerile locale din 2003, acesta a pierdut circa 14% din voturi la consiliile raionale şi municipale, situaţie caracterizată de unii experţi drept un început al sfârşitului dominaţiei partidului condus de preşedintele Voronin.

Voronin are cinci candidaturi

Deocamdată nu se cunoaşte numele viitorului premier al Republicii Moldova. După şedinţa de guvern, preşedintele Voronin a afirmat că sunt cel puţin cinci candidaturi, printre care se numără şi trei vicepremieri. Aceştia sunt Victor Stepaniuc (foto), unul dintre promotorii cei mai înverşunaţi ai moldovenismului, Zinaida Greceanii, vicepremier şi ministru al finanţelor, şi Andrei Stratan, ministrul de externe de la Chişinău.

Obiective şi planuri măreţe

La cel de-al şaselea congres al Partidului Comuniştilor, desfăşurat, sâmbătă, la Chişinău, Vladimir Voronin declara că, pentru alegerile din 2009, obiectivul formaţiunii este acumularea unei majorităţi de voturi. "Alt scop pentru noi nu există!", afirma Voronin. Planurile măreţe ale comuniştilor nu sunt pe placul tinerilor basarabeni. Luna trecută, zeci de studenţi au demonstrat în capitala Republicii Moldova, unde au ars carnete de membri de partid şi au acuzat Partidul Comuniştilor de abuz de putere şi cenzură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite