Republica Moldova cere neutralitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest statut ar garanta, în opinia preşedintelui Voronin, integritatea teritorială a ţării Republica Moldova le cere marilor puteri să îi garanteze neutralitatea, a declarat

Acest statut ar garanta, în opinia preşedintelui Voronin, integritatea teritorială a ţării

Republica Moldova le cere marilor puteri să îi garanteze neutralitatea, a declarat preşedintele Vladimir Voronin, măsură care ar putea înlesni un acord de pace cu regiunea separatistă Transnistria. Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei în schimbul refuzului ei de a adera la NATO. Documente în acest sens pot fi semnate curând, a declarat preşedintele Vladimir Voronin într-un interviu acordat ziarului rus "Kommersant".

"Potrivit Constituţiei, ţara noastră este neutră. Acum ne dorim să stabilim acest statut în mod adiţional, într-o declaraţie care să spună că toată lumea ne recunoaşte neutralitatea", a declarat Voronin. "Acest document ar trebui semnat de Moldova, ca stat suveran, dar şi de Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Organziaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa", a adăugat el.

"Relaţiile care s-au stabilit între noi şi Rusia stau la baza optimismului legat de Transnistria, a adaugat el. "Nu există negocieri secrete cu Moscova. Problema se va rezolva doar pe baza legii referitoare la statutul Transnistriei, din iulie 2005.

Pe baza acestui act normativ a fost elaborat un proiect de lege vizând statutul în sine, unde scrie tot: ce drepturi, ce obligaţii, ce formă de guvernare va fi introdusă în Transnistria după unificarea cu Moldova într-un stat unic. Chişinăul şi Tiraspolul se obligă să respecte prevederile legii şi "foaia de parcurs" ataşată, principalele documente care se vor regăsi în pachetul de reglementare a crizei transnistrene", a declarat Voronin.

Chişinăul s-ar putea retrage din GUAM

Chişinăul consideră că GUAM, organizaţie regională din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova, este redusă la un rol de contrapondere politică şi nu are, prin urmare, perspective, a mai declarat Voronin.

"Orice aderare la o organizaţie trebuie să aducă beneficii. În caz contrar, aceasta nu mai prezintă interes şi devine o constrângere. Perspectivele GUAM sunt vagi. Dacă nu aduce beneficiile economice scontate, nu mai vedem motive de a participa, doar pentru a face pur şi simplu oficiul de contrapondere. Moldova refuză să-şi asume un astfel de rol", a subliniat liderul de la Chişinău.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite