Reprezentantul la UE, schimbat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un gest considerat de analiştii politici ca fără precedent, premierul Viktor Orban a decis să-l înlocuiască pe Gabor Ivan, delegatul permanent al Ungariei la Bruxelles

Măsura a stârnit nemulţumire în cadrul UE şi în rândul opoziţiei socialiste de la Budapesta. Într-un comunicat dat de Partidul Socialist Ungar, premierul este acuzat că schimbarea a fost făcută din motive politice şi că ea ar putea periclita chiar preşedinţia ungară a Uniunii Europene. Budapesta urmează să preia acest rol începând din ianuarie 2011.

Delegatul permanent al unei ţări este personajul numărul unu al respectivului stat membru şi de aceea, nu este de mirare că rechemarea lui Gabor Ivan, aflat în post de 20 de ani, indiferent de regimul politic din Ungaria , a fost primită cu reticenţă şi surprindere la Bruxelles, comentează cotidianul „Népszabadság", care precizează că deoarece funcţia nu este politică ci de specialitate, măsura nu este justificată de schimbarea de guvern.

Ivan va face o rocadă cu Peter Györkös, ambasadorul Ungariei la Zagreb. Este adevărat că, anterior, acesta s-a ocupat în cadrul Ministerului de Externe de probleme europene dar, în ultimii patru ani, el nu a fost implicat în etapa de pregătire intensivă pentru preluarea de către Ungaria a preşedinţiei UE.

Deşi este un foarte bun specialist în acest domeniu, în perioada în care a servit ca ambasador, Györkös nu a urmărit zecile de subiecte aflate pe ordinea de zi a UE iar în cele trei luni şi jumătate nu va reuşi să-şi creeze acele relaţii bune cu ambasadorii celor 26 de state membre de care dispunea Ivan după o activitate de 20 de ani.

Prin decizia sa iresponsabilă, se arată în comunicatul PSU, Viktor Orban i-a pus atât pe diplomat, cât şi ţara într-o situaţie imposibilă Acest guvern trebuie să renunţe la politica sa lipsită de răspundere care afectează Ungaria atât din punct de vedere economic cât şi al politicii externe, conchide documentul opoziţiei socialiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite