Reprezentanţii lui Dalai Lama, la negocieri cu Beijingul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai liderului spiritual aflat în exil, Dalai Lama, se află la Beijing pentru a purta negocieri formale cu oficialii chinezi, cu aproximativ o lună înainte de începerea Jocurilor

Reprezentanţi ai liderului spiritual aflat în exil, Dalai Lama, se află la Beijing pentru a purta negocieri formale cu oficialii chinezi, cu aproximativ o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară. Întâlnirea îşi propune să înlăture tensiunile ce au apărut în luna martie, în timpul protestelor tibetanilor îndreptate împotriva autorităţilor chineze.

Beijingul a refuzat să facă orice comentariu în legătură cu subiectele ce urmează a fi discutate. "Sfinţia Sa Dalai Lama şi-a instruit trimişii să facă toate eforturile pentru a se ajunge la progrese tangibile, care să ducă ca la alinarea situaţiei dificile prin care trec tibetanii în propria patrie", se afirmă într-un comunicat al guvernului tibetan din exil.

Acuzaţii neprobate

Beijingul l-a acuzat pe Dalai Lama că se află în spatele protestelor din luna martie, din Tibet, ce au creat apoi un val de critici în întreaga lume, la adresa autoritaţilor de la Beijing, după intervenţia brutală a comuniştilor.
Fostul câştigător al premiului Nobel pentru pace a respins aceste acuzaţii.

Dalai Lama susţine că militează pentru o autonomie mai largă a provinciei şi nu pentru independenţă, aşa cum acuză chinezii. Cele două părţi s-au mai întâlnit în luna mai, ca urmare a protestelor din întreaga lume.

Noua rundă de negocieri este văzută ca o continuare a dialogului bilateral ce a început în 2002, declară primul-ministru al guvernului tibetan în exil, Samdhong Rimpoche.

Secretarul american de stat a cerut Chinei să discute sincer cu reprezentanţii lui Dalai Lama. "Credem că el (Dalai Lama) este o figură pozitivă în ceea ce priveşte problematica Tibetului", a declarat Rice.

Dacă negocierile dintre cele două părţi vor progresa, atunci toate obstacolele participării mele la deschiderea JO vor dispărea
Condoleezza Rice, secretar de stat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite