VIDEO Represiune dură în Siria: protestatarii, torturaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul lui Bashar al-Assad e acuzat că practică tortura pe scară largă în încercarea de a reprima protestele ce durează de peste o lună. Circa 200 de oameni au murit, iar sute sunt daţi dispăruţi după zecile de demonstraţii reprimate dur.

O înregistrare postată pe YouTube de activiştii sirieni arată urme vizibile de bătaie pe spatele unor protestatari care spuneau că au fost eliberaţi recent din arest. Un bătrân poate fi văzut cu faţa bandajată şi plină de vânătăi.El a spus că, împreună cu un grup de oameni, a fost târât şi bătut de forţele de securitate.

Torturarea protestatarilor arestaţi se practică, aparent, pe scară largă în aceste zile în Siria, potrivit unui raport dat publicităţii de Human Rights Watch.

Mulţi deţinuţi susţin că au fost supuşi unor electroşocuri, au fost bătuţi cu bice şi cabluri şi că, printre cei arestaţi, erau şi copii. Unii spun că au fost forţaţi să semneze declaraţii false.

Raportul a fost semnat de mai mulţi intelectuali, scriitori, jurnalişti şi activişti arabi care condamnă „atacurile brutale" ale autorităţilor siriene. Organizaţia Amnesty International avertizează că încălcarea drepturilor omului în Siria a atins nivelul unei crize care se accentuează cu fiecare zi şi chiar cu fiecare oră.

„Atmosferă paranoică" la Damasc

Reporterii agenţiilor de presă au fost expulzaţi, bloggerii arestaţi. Frânturi de informaţii se scurg prin telefoane date pe furiş, prin Facebook şi Twitter, dezvăluind un tablou parţial al unui regim care încearcă să reprime disidenţa cu din ce în ce mai multă disperare. 

Potrivit Amnesty International, circa 200 de oameni au murit, iar sute sunt daţi dispăruţi, după zecile de demonstraţii reprimate dur, ce au avut loc pe teritoriul Siriei, în ultimele săptămâni.

„Întreaga naţiune e îngrozită", scrie un reporter al cotidianului britanic „The Daily Mail", care a reuşit să pătrundă în Siria, unde a petrecut cinci zile săptămâna trecută.

„La suprafaţă, totul pare normal. Există turişti pe străzile vechi ale Damascului, iar oamenii ies la cumpărături. Totuşi, în oraş există multe bannere noi cu chipul preşedintelui Assad. Multe maşini şi magazine afişează, de asemenea, chipul liderului, iar un aer de paranoia planează asupra oraşului".

Unii dintre oameni erau prea speriaţi pentru a discuta despre politică, alţii însă nu se puteau abţine, spune el. Oamenii vorbesc în şoaptă şi se tem că telefoanele mobile le sunt ascultate de  forţele de securitate.

Activiştii comunică online numai din internet cafe-uri şi niciodată nu rămân conectaţi mai mult de zece minute, pentru a evita detectarea.

Dacă la începutul revoltelor arabe, analiştii şi diplomaţii considerau regimul sirian unul dintre cele mai stabile din regiune, situaţia pare a se fi schimbat. „Sirienii de rând au început să se întrebe dacă regimul  va supravieţui, iar diplomaţii sunt neliniştiţi", scrie „Daily Mail".

Assad face concesii

Preşedintele Bashar al-Assad a promis, sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa guvernului, că legea privind starea de urgenţă, aflată în vigoare din 1963, va fi abolită în maximum o săptămână.

Aceasta a fost una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Legea restrânge dur libertăţile publice, dă mână liberă regimului să aresteze cetăţenii fără a aduce acuzaţii oficiale, iar autoritatea statului poate atinge toate aspectele vieţii sirienilor.

Preşedintele Havez al-Assad a promis ridicarea stării de urgenţă



Totuşi, activiştii sunt îngrijoraţi că Assad va înlocui această lege cu restricţii la fel de dure privind libertatea de exprimare. El a menţionat că stabilitatea e prioritatea numărul unu. În cadrul aceluiaşi discurs, preşedintele sirian şi-a exprimat tristeţea în urma morţii a zeci de persoane în timpul manifestaţiilor.

Alianţa 14 Martie, din Liban, a dezminţit acuzaţiile ambasadorului sirian la Beirut, care a afirmat că această formaţiune politică de opoziţie furnizează bani şi arme protestatarilor din Siria. Alianţa e condusă de Saad Hariri, fiul fostului premier libanez Rafik Hariri, asasinat în 2005. O comisie de anchetă a ONU a afirmat că în spatele asasinatului s-ar fi aflat guvernul sirian.

Ieri, agenţia oficială siriană, Sana, a transmis că vameşii sirieni au confiscat arme şi muniţii ascunse într-un camion care venea din Irak. „Armele au fost descoperite într-un container frigorific, la punctul de trecere a frontierei de la al-Tana. Mitraliere, puşti, pistoale, dispozitive de vedere nocturnă, lansatoare de grenade, precum şi importante cantităţi de muniţie au fost confiscate", precizează Sana, citându-l pe directorul general al Vămilor, Mustafa Buqai. Potrivit agenţiei, arme au fost confiscate recent şi la frontierele cu Turcia şi Libanul.

Cinism

image

Multe dintre manifestaţii au fost reprimate dur de poliţie



Acum o lună, 15 adolescenţi au fost arestaţi în oraşul Deraa (lângă graniţa cu Iordania) pentru că au scris pe un zid, cu graffiti: „Oamenii vor căderea regimului". Părinţii lor, însoţiţi de un lider religios local, au mers la poliţie să ceară eliberarea tinerilor, dar li s-a spus să „uite de ei". „Mergeţi acasă şi faceţi alţii", au fost sfătuiţi de poliţişti, potrivit reporterului de la „Daily Mail".

Protestele au ajuns la Damasc

Începute pe 15 martie, protestele din Siria au ajuns vineri, pentru prima dată, în capitala Damasc. Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 2.000 de manifestanţi la Jobar, în nordul Damascului, potrivit unui militant pentru drepturile omului. Mulţi activişti sirieni online au raportat că demonstraţiile au continuat şi în weekend.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite