Represiune brutală în Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Junta militară a anunţat că nouă protestatari, între care un jurnalist japonez, au fost ucişi, iar 11 persoane au fost rănite Armata a deschis focul asupra mulţimii şi a luat, ieri,

Junta militară a anunţat că nouă protestatari, între care un jurnalist japonez, au fost ucişi, iar 11 persoane au fost rănite

Armata a deschis focul asupra mulţimii şi a luat, ieri, cu asalt mănăstirile la Rangoon. Potrivit martorilor, manifestanţii alergau haotic pe străzi, lăsând în urmă încălţăminte însângerată.

Aşa-numita "armată purpurie" a Myanmarului, formată din călugări, nu a mai ieşit în stradă, dar demonstraţiile au fost continuate de circa 70.000 de oameni obişnuiţi.

Emisarul special al ONU, Ibrahim Gambari, a plecat ieri la Singapore, încercând să obţină viza pentru a intra în Myanmar.

Martorii au declarat pentru AP că soldaţii au tras asupra unei mulţimi în apropierea unui pod peste râul Pazundaung, în estul capitalei birmaneze. Cinci persoane au fost arestate şi bătute de către soldaţi. Mănăstirile budiste au fost luate cu asalt de armată.

"Soldaţii au forţat porţile intrând cu camioanele, au spart ferestrele şi au distrus mobila. Călugării au rezistat, însă armata a deschis focul, a folosit bastoane şi gaze lacrimogene, iar clericii au fost târâţi în dube", a declarat un martor ocular. Circa 100 de călugări au fost arestaţi, iar la Mandalay, al doilea oraş al ţării, aflat la circa 700 de kilometri de Rangoon, sute au fost închişi în temple.

Criza a început în august şi a escaladat treptat, devenind cea mai mare provocare pentru generalii care conduc ţara. Protestatarii cer libertate, democraţie şi reforme economice. Informaţiile neconfirmate arată că mai mulţi demonstranţi au fost ucişi miercuri.

Junta militară a anunţat, prin intermediul presei guvernamentale, că cel puţin o persoană a fost ucisă, iar trei protestatari şi opt poliţişti au fost răniţi. "Sabotori din interiorul şi exteriorul ţării şi mass-media străină, geloşi pe pacea şi dezvoltarea naţională, instigă prin minciuni, pentru a cauza instabilitate", a scris "Noua Lumină", un ziar ce reprezintă tribuna guvernului birmanez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite