Renate Weber cere demisia lui Frattini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL susţine iniţiativa. Weber acuză declaraţiile comisarului italian care a promis restrângerea dreptului la libera circulaţie Europarlamentarul liberal Renate Weber a lansat

Conducerea PNL susţine iniţiativa. Weber acuză declaraţiile comisarului italian care a promis restrângerea dreptului la libera circulaţie

Europarlamentarul liberal Renate Weber a lansat un atac dur la adresa comisarului european Franco Frattini. Ea a cerut demisia de onoare a acestuia, ca urmare a declaraţiilor recente ale oficialului european cu privire la libera circulaţie a persoanelor. Europarlamentarii români urmează să se întâlnească astăzi pentru a se pune de acord în privinţa acţiunilor pe care le va întreprinde.

Renate Weber consideră că "minima decenţă l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din funcţia de comisar european" ca urmare a declaraţiilor din ultimele săptămâni. Ea îl acuză pe Frattini că a indus în eroare opinia publică prin declaraţia acordată în 23 aprilie, ziarului "La Stampa", conform căreia Directiva privind libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni în spaţiul european este depăşită şi trebuie revizuită, iar Directiva 38 din 2004 "dădea posibilitatea guvernelor naţionale … să stabilească un prag (minim) al veniturilor şi obligaţia de a dovedi originea legală a veniturilor".

Weber califică aceste afirmaţii drept "un neadevăr", dat fiind faptul că singurul lucru menţionat de directivă se referea la necesitatea unor resurse suficiente în aşa fel încât cetăţenii unor state membre al UE, rezidenţi în alt stat, să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială al statului gazdă.

PNL este de acord

Conducerea centrală a PNL a decis ieri să susţină demersul europarlamentarului. Vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu a declarat că problema a fost discutată în Biroul Politic Central al partidului, organism care a decis să-i mandateze pe toţi europarlamentarii formaţiunii să sprijine iniţiativa lui Weber. Meleşcanu a precizat că Frattini se află "într-un prelungit concediu preelectoral şi postelectoral", lucru care explică poziţiile comisarului european din ultima perioadă.

Europarlamentarii liberali susţin că nu au discutat deocamdată cu ceilalţi membri ai grupului ALDE din P.E. pe marginea demisiei lui Franco Frattini.

Urmează discuţii cu liberalii europeni

Cristian Busoi ne-a declarat că parlamentarii liberali de la Bruxelles urmează să aibă o întâlnire în cursul acestei dimineţi pentru a se pune de acord asupra acţiunilor care trebuie întreprinse în acest sens. "După ce ne vom coordona acţiunile, îi vom contacta pe ceilalţi membrii ai ALDE pentru a vedea dacă ne putem baza pe sprijinul lor", a spus Busoi. El a precizat că europarlamentarii români din grupul liberal ar putea redacta un proiect de rezoluţie a ALDE sau chiar a Parlamentului European privind demisia lui Frattini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite