Remiză la democraţi, victorie la republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama şi Hillary Clinton continuă lupta dură pentru nominalizare După victoria lui John McCain în state "bogate" în delegaţi, precum California, New York şi New Jersey, dar şi

Barack Obama şi Hillary Clinton continuă lupta dură pentru nominalizare

După victoria lui John McCain în state "bogate" în delegaţi, precum California, New York şi New Jersey, dar şi în alte şase mai mici, în tabăra republicană se conturează un posibil câştigător la Convenţia din septembrie. În schimb, lucrurile nu stau deloc la fel de simplu în cazul cursei democrate.

Deşi Hillary Clinton şi-a adjudecat marţi victoria în statele mari, voturile în cursa democrată se distribuie după principiul proporţionalităţii. Luând ca exemplu cazul statului California, Clinton a obţinut aici 52% din voturi faţă de Obama 42%, dar delegaţii se vor distribui între cei doi candidaţi, în funcţie de aceste procente şi de mărimea circumscripţiilor electorale. Astfel, California dispune de un număr total de 441 delegaţi, cu 370 disputaţi marţi, restul fiind superdelegaţi.

Cursa democrată devine din ce în ce mai "strânsă", în urma victoriei obţinute de Barack Obama în 13 state americane, la diferenţe uriaşe de Hillary Clinton, cum s-a întâmplat în Georgia, Alabama, Idaho şi Alaska. În perspectiva curselor viitoare, analiştii americani apreciază că Barack Obama va continua să câştige. Potrivit analiştilor politici, "cu cât alegătorii vor avea mai mult ocazia de a-l cunoaşte pe Obama, cu atât mai mult se vor decide să-l voteze".

Entuziasmul americanilor vizavi de campania lui Obama se traduce şi prin sumele mari strânse de echipa lui de campanie în ianuarie (32 de milioane de dolari), faţă de doar 13,5 milioane în cazul doamnei Clinton. Dacă fosta Primă Doamnă şi-a bazat campania pe contribuţii substanţiale din partea unor finanţatori bogaţi, campania lui Obama este susţinută prin donaţii mai mici, dar mult mai numeroase.

Însuşi senatorul de Illinois a povestit cum a primit un cec în valoare de 3 dolari şi 2 cenţi de la o bătrânică care şi-l doreşte ca preşedinte. Lupta dură din tabăra democrată se va amplifica în urma cursei de marţi, existând chiar voci care argumentează că e posibil ca la Convenţia din august să nu se poată desemna un candidat unic.

La republicani e mult mai simplu

În cazul republicanilor, majoritatea statelor mari funcţionează pe principiul "câştigătorul ia totul", astfel încât, în New York, de exemplu, McCain "şi-a băgat în buzunar" toţi cei 101 de delegaţi puşi în joc. Potrivit analiştilor americani, Barack Obama a fost de departe preferatul alegătorilor tineri şi al bărbaţilor albi, nemaivorbind despre alegătorii de culoare, în timp ce Hillary a punctat la femeile albe şi la hispanici. Mai mult decât atât, statisticile arată că americanii educaţi, care au o diplomă universitară, sunt susţinătorii lui Obama, în timp ce aceia mai puţin educaţi sunt adepţii doamnei Clinton.

Aceleaşi sondaje arată că, în cazul democraţilor, femeile au tendinţa de a ieşi la vot în număr mai mare decât bărbaţii, în timp ce în cazul republicanilor lucrurile stau exact invers. Entuziasmul democraţilor care au participat la megascrutinul de marţi l-a depăşit cu mult pe cel al republicanilor. Aproximativ 11 milioane de americani s-au exprimat în cadrul alegerilor democrate, faţă de doar puţin peste şapte milioane în cazul republicanilor.

Pasiunea democraţilor pentru această cursă o depăşeşte cu mult pe cea a republicanilor, nemulţumiţi după guvernarea de aproape opt ani a lui Bush. Şi se pare că şi republicanii tineri au o dilemă, ei înclinând mai mult spre promiţătorul Obama decât spre vârstnicul McCain.

Pe cine vrea lumea la Casa Albă

"Obamamania" a traversat Oceanul, scrie "The Financial Times". Se pare că europenii sunt foarte încântaţi de candidatul schimbării, Barack Obama. Pe de altă parte, tabloidul german "Bild" o susţine pe Hillary Clinton, catalogată drept "candidatul ideal pentru Germania".

În tabăra republicană, John McCain e candidatul preferat. Impactul alegerilor americane este resimţit în Orientul Mijlociu mai mult decât în alte părţi ale lumii. Opinia publică de aici consideră că orice candidat va fi un preşedinte mai bun decât este Bush. Dar preferat este, de departe, Barack Obama, care a atras atenţia prin opoziţia vizavi de războiul din Irak. Indonezienii îl preferă şi ei pe Obama, ceea ce nu e de mirare, ţinând cont de faptul că Obama a copilărit în Jakarta. Cât despre israelieni, cu siguranţă aceştia vor "jeli" înlocuirea lui Bush, "marele prieten" al ţării lor.

Republicanii merg pe mâna lui John McCain

Senatorul de Arizona John McCain a mai făcut un pas pentru obţinerea nominalizării din partea Partidului Republican, câştigând în nouă state. Spre deosebire de democraţi, unde se aplică principiul proporţionalităţii, la republicani "socoteala" este mult mai simplă în unele state, unde "câştigătorul ia totul".

Victoriile lui McCain sunt cu atât mai importante, cu cât din cele nouă state în şase (New York, New Jersey, Connecticut, Delaware, Missouri şi Arizona) se aplică acest principiu. La acestea se adaugă succesul din California, care va trimite 173 de delegaţi la Convenţia republicană. Fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney a ieşit învingător în Massachusetts, Minnesota, Dakota de Nord, Montana, Colorado şi Utah.

Cel de-al treilea candidat republican, fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, a fost preferat de alegătorii din Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee şi West Virginia. În ciuda rezultatului, McCain nu a obţinut chiar tot ce şi-a dorit. Înainte de Super Tuesday, veteranul din Vietnam spera să îşi asigure învestitura. Romney şi Huckabee, doi reprezentanţi ai dreptei conservatoare din Partidul Republican, şi-au apărat şansele, chiar dacă şi ei anticipau scoruri mai bune. Lucrurile s-ar putea lămuri definitiv pe 4 martie, la alegerile primare din patru state, printre care Texas şi Ohio.

Romney şi Huckabee nu renunţă

În ciuda faptului că nu au prea multe atuuri pentru a-l învinge pe John McCain, Mitt Romney şi Mike Huckabee sunt decişi să nu renunţe. Fostul guvernator de Arkansas a ţinut un discurs exploziv, în cadrul căruia l-a atacat pe Romney. "Trebuie să spun că Mitt Romney a avut dreptate: este o cursă în doi. Dar s-a înşelat asupra celui de-al doilea", a declarat Huckabee, care se apreciază că este cel mai bine plasat în tabăra republicană, după McCain. Afirmaţiile sale sunt contrazise însă de cifre.

Expaţii democraţi au votat online şi prin fax

Pentru prima dată, cei şase milioane de expaţi americani au putut vota online sau prin fax. Republicanii nu au folosit această oportunitate, în schimb susţinătorii democraţi au votat în diverse locuri, inclusiv în puburile din Irlanda sau în cafenelele Starbucks din Canada. "Cei mai harnici" au foat americanii din Thailanda, ţara în care a copilărit Barack Obama.

Anul acesta, voturile democraţilor din afara SUA au căpătat o importanţă mai mare, întrucât ei vor fi reprezentaţi de 22 de delegaţi la Convenţia Naţională a partidului din luna august. Americanii din Europa şi din Hong Kong nu au acordat prea mare importanţă cursei republicane, preferinţele lor îndreptându-se spre candidaţii democraţi, Hillary Clinton şi Barack Obama.

Ei consideră că scrutinul de anul aceasta este crucial, deoarece va aduce o schimbare majoră a politicii americane atât pe plan intern, cât şi extern. În Germania, alegerile au fost urmărite cu interes nu numai de americani, ci şi de germani, dornici să ştie cine va fi "liderul lumii libere", o sintagmă frecvent folosită aici după cel de-al Doilea Război Mondial. Politica actualului preşedinte, George W. Bush, în Irak este principalul motiv pentru care germanii vor un democrat la Casa Albă.

În căutarea unui lider

"Alegătorii vor un lider, nu idei", apreciază "Wall Street Journal", care evidenţiază o răsturnare de tendinţă faţă de alte campanii electorale. În 2008, votul va fi influenţat mai degrabă de stilul de guvernare şi de capacitatea de leadership, şi mai puţin de programe şi ideologii. Potrivit "Wall Street Journal", succesul lui McCain se datorează tocmai capacităţii lui de a se face înţeles şi experienţei. Şi "USA Today" se concentrează asupra caracterului relevant al personalităţii candidaţilor, subliniind impactul "stilului oratoric electrizant" al lui Obama.

State câştigate de Obama

Alabama
Alaska
Colorado
Connecticut
Delaware
Georgia
Idaho
Illinois
Kansas
Minnesota
Dakota de Nord
Utah
Missouri

State câştigate de Clinton

California
New York
New Jersey
Arizona
Arkansas
Oklahoma
Tennesse
Massachusetts

Candidatul mormon nu părăseşte cursa

Mitt Romney a declarat că nu va renunţa la cursa pentru obţinerea învestiturii partidului său, deşi a înregistrat mai multe înfrângeri în state‑cheie.

"Un lucru este sigur, această campanie va continua", a precizat fostul guvernator al statului Massachussetts.

"Nu s-a încheiat totul în această seară. Vom continua să luptăm", a adăugat el.

Fiecare stat cu regula lui

"Consider că principalul avantaj al procesului electoral american constă în faptul că este atotcuprinzător. În majoritatea statelor, orice cetăţean poate vota în alegerile primare, în urma cărora se aleg candidaţii pentru prezidenţiale. Cetăţeanul în cauză nu trebuie să fie o persoană activă, influentă în cadrul partidului respectiv. Un dezavantaj ar fi gradul mare de descentralizare a sistemului alegerilor primare şi al adunărilor preelectorale.

Fiecare stat are procedee diferite. Acesta este un <> al sistemului nostru federal de guvernare, care consideră fiecare stat suveran. Sistemul poate fi greu de înţeles chiar şi pentru americani. Dacă ar fi să descriu sistemul electoral american în trei cuvinte, acestea ar fi: inclusiv, descentralizat şi animat". (Paul Oglesby, ofiţer de presă la Ambasada SUA din Bucureşti)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite