Remaniere de guvern în Franţa, după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala victimă a scrutinului legislativ este numărul doi al Executivului, Alain Juppe, nevoit să demisioneze în urma înfrângerii Urmând tradiţia franceză, premierul

Principala victimă a scrutinului legislativ este numărul doi al Executivului, Alain Juppe, nevoit să demisioneze în urma înfrângerii

Urmând tradiţia franceză, premierul François Fillon şi-a înaintat ieri, formal, demisia, la o zi după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare. Preşedintele Nicolas Sarkozy a acceptat-o, după care l-a însărcinat imediat cu formarea guvernului, din care ar putea lipsi însă ministrul de stat - Alain Juppe, înfrânt în alegerile parlamentare.

Conservatorii lui Sarkozy au câştigat 314 locuri din cele 577 ale parlamentului, mai puţine decât cele 470 prevăzute de sondaje, dar suficiente pentru aplicarea reformelor.

Ministrul de stat Alain Juppe a fost nevoit să demisioneze - conform regulii anterior instituite de premierul Fillon - în urma pierderii mandatului de parlamentar în circumscripţia sa, Bordeaux. "Vă place când îmi merge rău. V-ar plăcea dacă aş muri!", s-a răstit primarul Bordeaux-ului la reporteri. Comentatorii se aşteaptă ca Sarkozy să îl înlocuiască repede pe Juppe, singurul, dintre cei 11 miniştri, care a fost înfrânt în alegeri. Totuşi, ministrul pentru politici publice, Eric Besson, a declarat că regula părăsirii postului în cazul înfrângerii, instituită de Fillon înainte de alegeri, "nu este automată" şi că Sarkozy "este capabil să evite pierderea lui Juppe". "Le Figaro" a avansat posibilitatea ca postul de ministru al ecologiei ocupat de Juppe să fie preluat de ministrul de finanţe Jean-Louis Borloo, iar postul lui Barloo, oferit şefului companiei de asigurări AXA, Henri de Castries. Sarkozy ar putea numi şi alţi miniştri juniori, înainte de plecarea la summitul UE de joi. Socialiştii au câştigat 185 de locuri, centriştii lui François Bayrou numai trei, în timp ce partidul de extremă dreapta al lui Jean Marie Le Pen a rămas fără niciun loc în parlament.

Cuplul Segolène Royal - François Hollande s-a destrămat

Euforia socialiştilor după performanţa neaşteptat de bună în alegeri este umbrită de luptele interne din partid, ce ar putea duce la demisia liderului François Hollande. Lovitura de teatru dată ieri de fosta candidată la preşedinţie, Segolène Royal, care şi-a anunţat despărţirea de Hollande, după 29 de ani, condimentează lupta pentru şefia partidului, în care Royal şi-a anunţat candidatura. "I-am cerut lui François să-şi trăiască viaţa aşa cum doreşte şi el n-a acceptat. Nu mai locuim împreună", a declarat Royal, care are patru copii cu Hollande. Royal detaliază motivul separării într-o carte intitulată "Culisele înfrângerii", ce va fi publicată mâine, sub semnăturile a doi jurnalişti de la AFP şi în care Royal arată că Hollande avea o relaţie extraconjugală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite