Remaniere de guvern în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare din Bulgaria au anunţat ieri schimbări în Executivul condus de premierul Sergey Stanishev. Liderul grupului parlamentar al socialiştilor, Mihail Mikov,

Reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare din Bulgaria au anunţat ieri schimbări în Executivul condus de premierul Sergey Stanishev. Liderul grupului parlamentar al socialiştilor, Mihail Mikov, a fost numit în locul ministrului de interne demisionar Rumen Petkov.

Noul ministru are 47 de ani şi este profesor de drept penal la Universitatea "St. Kliment of Ohrid" din Sofia. Ministrul agriculturii, Nihat Kabil, îi va ceda funcţia lui Valeri Tsvetanov, în timp ce portofoliul apărării va fi preluat de Nikolai Tsonev, director pentru activităţi sociale în minister. El îl va înlocui pe actualul ministru, Vesselin Bliznakov. Ministrul sănătăţii, Radoslav Gaydarski, va fi înlocuit cu fostul primar al oraşului Stara Zagora, Evgeniy Zhelev.

Scandal de corupţie şi lobby pe lângă UE

Ambasadorul bulgar în Germania, Meglena Plugcieva, va deveni vicepremier, cu sarcina de a coordona fondurile europene. Remanierea vine în urma unui scandal de corupţie care a zguduit recent coaliţia de guvernare de centru-stânga din Bulgaria.

Ministrul Petkov şi-a dat demisia săptămâna trecută, în mijlocul acuzaţiilor că ar fi intervenit în anchetele unor suspecţi de crimă organizată.

Recent, un om de afaceri şi un scriitor au fost executaţi în stil mafiot la Sofia, asasinatele atrăgând criticile Bruxelles-ului.

În aşteptarea raportului de evaluare din iulie privind reforma justiţiei, Sofia se pregăteşte pentru ceea ce este mai rău: oprirea fondurilor structurale sau chiar activarea clauzei de salvgardare. Potrivit presei bulgare, Sofia face lobby la Berlin, Londra şi Madrid, dar mizează şi pe sprijinul comisarului pentru justiţie, Franco Frattini, care s-ar putea alătura noului guvern italian al lui Silvio Berlusconi, şi care a fost mereu indulgent cu Bulgaria. Frattini şi-a petrecut un weekend la schi împreună cu ministrul demisionar Roumen Petkov, în staţiunea bulgară Borovets, anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite