Relaţiile moldo-române depind de voinţa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi România depinde de voinţa politică din ambele capitale, susţine ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca. Diplomatul a explicat pentru „Adevărul“ că interesul Bucureştiului este de a avea în stânga Prutului un vecin stabil, prosper şi integrat în Uniunea Europeană.

„Toate gesturile majore de politică externă pe care le face România în raport cu Republica Moldova, mai cu seamă, în ultimul an şi jumătate, au ca scop integrarea acesteia în UE. Acesta este interesul nostru aici", spune Lazurca.

Cât despre alegeri, nu au fost mari surprize, susţine diplomatul român: „Rezultatele alegerilor confirmă, într-o oarecare măsură, liniile de structurare a electoratului din Republica Moldova, care erau deja cunoscute. Nu sunt foarte mari surprize din acest punct de vedere". De structura viitorului guvern depind şi proiectele româneşti concrete legate de statu de dincolo de Prut.

„Ne-am dori să începem anul diplomatic 2011 prin cel puţin o vizită la nivel înalt la Bucureşti sau la Chişinău. Ne dorim, de asemenea, ca următorul proiect să fie mult aşteptata şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău şi aprobarea de către cele două executive a planului de acţiuni care să concretizeze parteneriatul strategic pentru Europa convenit de ţările noastre", potrivit lui Marius Lazurca. Diplomatul este însă rezervat în privinţa continuării drumului spre Europa cu o guvernare comunistă.

„Aş spune totuşi că există câteva semne încurajatoare. Un partid care pledează pentru integrarea europeană în timpul campaniei îşi asumă răspunderea faţă de electorat. În cei aproape opt ani de guvernare comunistă s-au făcut paşi către integrarea europeană. Poate că, după gustul nostru, nu au fost paşii cei mai hotărâţi, poate că viteza acestor paşi nu a fost atât de mare. Aceste două mandate ale Partidului Comuniştilor sunt complet lipsite de rezultate în acest sens. Există totuşi semnale pozitive, însă dovezile se fac în mod practic, nu doar retoric", a mai declarat Marius Lazurca pentru „Adevărul".

"De configuraţia viitorului guvern de la Chişinău depinde şi structurarea într-o etapă următoare a proiectelor noastre politice concrete."
Marius Lazurca
ambasador român la Chişinău

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite