Regionalele pot îndepărta Scoţia de Regat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de britanici, adică englezi, velşi sau scoţieni, au mers ieri la urne, în frunte cu lideri laburişti, liberal-democraţi, conservatori, naţionalişti, verzi, eurosceptici, chiar şi

Milioane de britanici, adică englezi, velşi sau scoţieni, au mers ieri la urne, în frunte cu lideri laburişti, liberal-democraţi, conservatori, naţionalişti, verzi, eurosceptici, chiar şi socialişti, pentru a-şi alege noi reprezentanţi în parlamentele naţionale - care pot modifica pe alocuri deciziile Londrei.

În Anglia, 312 circumscripţii au aşteptat circa 33 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Alături de alţi pretendenţi la cele 10.500 de locuri în consiliile locale, conservatorii englezi au apărat 4.000 de locuri deja deţinute, iar laburiştii, 2.380. Miza sunt taxele locale, tichetele de parcare, standardele comerciale şi de mediu, menţinerea funcţionalităţii drumurilor şi parcurilor sau serviciile sociale.

Ţara Galilor a ales, în sistem proporţional, 60 de membri ai unei Adunări de patru ani controlate de laburişti. Velşii pot modifica actele parlamentului de la Londra în domenii ca agricultură, transport ori servicii sociale, dar nu pot colecta taxe - doar modifica nivelul unora, în materie de cost al studiilor universitare, de pildă.

Scoţienii rămân rebeli

Scoţienii mai că se guvernează singuri. Parlamentul de la Edinburgh poate legifera în educaţie, justiţie, sănătate, afaceri, transport sau turism şi altele. Poate modifica şi nivelul taxelor stabilite la Westminster pentru întreg regatul, dar numai cu 3%. Cu toată devoluţia, Londra şi-a menţinut decizia asupra politicii externe a Scoţiei, apărării, imigraţiei sau asigurărilor sociale. Încrezători în energia Mării Nordului, mulţi scoţieni sunt tentaţi însă de independenţă.

Cei mai tentaţi sunt membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Scoţian, cu 25 dintre cele 129 de locuri ale Legislativului regional. Favorit al scrutinului din 3 mai, Alex Salmond pledează pentru o autonomie locală lărgită până la statutul de independenţă al altor naţiuni europene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite