VIDEO Regina Elisabeta, misiune de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suverana britanică vizitează ţările din Golf pentru a reface relaţiile tradiţionale ale fostului imperiu. Turneul a început miercuri la Abu Dhabi, unde regina Elisabeta a II-a a intrat desculţă în Moscheea Şeicului Zayed, una dintre cele mai mari din lume.

Vizita de cinci zile a suveranei britanice survine în contextul în care guvernul conservator şi-a propus să refacă legăturile comerciale cu parteneri altădată tradiţionali din Golf. În iunie, întorcându-se din Afganistan, premierul David Cameron a făcut o scurtă escală la Abu Dhabi, pentru a discuta cu şeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Luna trecută, premierul britanic l-a primit în Downing Street 10 pe Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, prinţul moştenitor din Abu Dhabi. Intenţia conservatorilor de a-şi recâştiga locul pierdut a fost enunţată clar de ministrul de Externe. „Adevărata activitate economică se desfăşoară în Brazilia, India, China şi statele din Golf ...aici trebuie să ne îndreptăm puternic atenţia", a spus William Hague.

Astfel că oamenii de afaceri britanici speră că vizita reginei şi a prinţului Philip se va concretiza printr-un avânt semnificativ al schimburilor comerciale. De altfel, Guvernul de la Londra şi-a propus ca schimburile comerciale cu Emiratele Arabe Unite (EAU) să crească de la şapte miliarde de lire sterline în prezent la 12 miliarde de lire sterline până în 2015, scrie „The Financial Times".

Marea Britanie a pierdut teren şi în ceea ce priveşte cooperarea militară cu ţările din regiune, în favoarea Statelor Unite. William Hague, care face parte din delegaţia oficială, a semnat ieri un acord de cooperare nucleară cu omologul său din EAU, şeicul Abdullah Bin Zayed Al-Nahyan, şi vrea să se întoarcă acasă cu tolba plină. Turneul din Golf este privit cu interes şi în Israel, mai ales după ce „The Daily Telegraph" a scris ieri că vizita semnifică şi o îndepărtare a britanicilor de statul evreu. Ambasada britanică de la Tel Aviv s-a grăbit să infirme, precizând că Londra rămâne "o prietenă de nădejde" a Israelului.

Desculţă în moschee

Elisabeta a II-a a intrat desculţă în Marea Moschee Sheikh Zayed, în semn de respect faţă de religia musulmană şi faţă de cele 1.200 de iranience care au ţesut de mână imensul covor, ce măsoară peste 5.600 de metri pătraţi şi cântăreşte 47 de tone. Chiar şi la mii de kilometri depărtare de casă, suverana britanică a fost întrebată de apropiata nuntă a prinţului William cu Kate Middleton. „Un membru al Casei regale m-a întrebat dacă există vreo şansă să-i aducă pe cei doi în luna de miere în Emiratele Arabe Unite", i-a comunicat reginei Dominic Jermey, ambasadorul britanic la Abu Dhabi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite