Regina Spaniei îşi anulează vizita la Londra pe fondul tensiunilor în problema Gibraltarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Sofia a Spaniei şi-a anulat vizita la Londra unde urma să asiste la Jubileul de Diamant al suveranei britanice Elisabeta a II-a, din cauza dezacordurilor dintre Madrid şi Londra cu privire la enclava Gibraltar, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al casei regale, citat de AFP.

Guvernul spaniol "consideră că nu este deloc oportun ca în circumstanţele actuale regina Sofia să asiste la jubileul reginei Elisabeta", a declarat presei purtătorul de cuvânt.

În cursul săptămânii trecute, Madridul a protestat pe lângă Londra faţă de preconizata vizită în Gibraltar a prinţului Edward însoţit de soţia sa, Sophie Rhys-Jones, între 11şi 13 iunie.

Ministerul spaniol de externe i-a adus la cunoştinţă ambasadorului Marii Britanii, Giles Paxman, "supărarea profundă" a autorităţilor spaniole din cauza acestei vizite în enclava britanică din sudul Spaniei asupra căreia Madridul îşi revendică suveranitatea, potrivit unui comunicat oficial, citat de Agerpres.

Jubileul reginei Elisabeta a II-a marchează împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron.

Teritoriul Gibraltarului a fost cedat de Spania, în 1713, Marii Britanii în baza Tratatului de la Utrecht. Madrid reclamă de multă vreme revenirea acestei enclave sub suveranitatea sa, idee respinsă de Londra care aduce ca argument opoziţia populaţiei locale faţă de o asemenea măsură.

Ultima vizită în Gibraltar a unui membru al familiei regale britanice, prinţesa Anne în 2009, a provocat, de asemenea, proteste din partea Madridului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite