Regimul Assad mai primeşte o lovitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul sirian şi alţi doi miniştri au fugit în Iordania şi s-au alăturat opoziţiei.

Premierul  Siriei, Riad Hijab, membrii familiei sale, doi miniştri şi trei ofiţeri militari au trecut frontiera noaptea trecută, a declarat Khaled Zein el-Adibin, oficial din Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune a opoziţiei. Purtătorul de cuvânt al primului ministru sirian a declarat că acesta s-a alăturat opoziţiei. Riad Hijab a luat decizia de a dezerta din cauza „crimelor de război şi a genocidului" din Siria, a declarat purtătorul de cuvânt, Mohamed Otri. Otri a subliniat că premierul sirian se află într-o „locaţie sigură" împreună cu familia.

Oficiali ai guvernului din Iordania au confirmat că Hijab a sosit în Iordania împreună cu familia sa. De religie sunnită, el a fost numit în funcţie în urmă cu două luni, după alegerile parlamentare din mai. Înainte deţinuse portofoliul la Ministerul Agriculturii. Dezertarea premierului este cea mai grea lovitură dată regimului după 16 luni de la începerea unei revolte fără precedent împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Surse din rândul opoziţiei siriene susţin că alţi doi miniştri sirieni au dezertat. Există unele date confuze cu privire la un al treilea ministru, Mohammed Jalilati, ministru de Finanţe. Opoziţia siriană afirmă că el a fost arestat în timp ce încerca să fugă din ţară, dar televiziunea de stat a difuzat un interviu telefonic prin intermediul căruia ministrul de Finanţe a mărturisit că se află în biroul său, lucrează, şi a negat că ar fi fost arestat în timp ce încerca să părăsească ţara, informează BBC.

Informaţii confuze

În locul lui Nijab a fost desemnat vicepremierul Omar Ghalawanji pentru a conduce temporar guvernul de la Damasc, transmite Reuters.

Regimul de la Damasc, slăbit

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle , a apreciat că dezertarea premierului sirian Riad Hijab demonstrează „erodarea" poziţiei regimului Bashar Al-Assad. „Aceste evenimente confirmă că este necesară încetarea violenţelor şi formarea unui guvern de tranziţie fără Bashar Al-Assad", a precizat şeful diplomaţiei germane.

Dezertări în serie

Nu este zi să nu vină din Siria informaţii că a mai dezertat un oficial al regimului, un ambasador sau un ofiţer. Ieri, în afară de şeful guvernului şi cei doi miniştri, un general al armatei, însoţit de cinci ofiţeri şi 30 de soldaţi au trecut în Turcia şi s-au alăturat opoziţiei. În total, 31 de generali dezertori sunt în Turcia. Duminică, trei ofiţeri ai serviciilor de informaţii politice de la Damasc - colonelul Yareb al-Shara, fratele său Kanaan Mohammad al-Shara şi colonelul Yasser Hajj Ali - au dezertat şi s-au refugiat în Iordania. Fraţii al-Shara sunt din acelaşi clan ca şi vicepreşedintele sunnit sirian Farouk al-Shara.

Şi primul cosmonaut sirian a fugit

Până şi primul cosmonaut al Siriei, generalul Muhammed Ahmed Faris, a fugit, duminică, în Turcia. Înainte, Faris s-a deplasat la sediul Armatei Siriene Libere din oraşul Alep, al doilea ca mărime din Siria, în semn de solidaritate cu forţele rebele în lupta împotriva trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit agenţiei turce Anadolu. Născut la Alep în 1951, generalul Muhammed Ahmed Faris, care ar fi încercat să fugă de trei ori din Siria, a fost primul sirian care a zburat în spaţiu. În 1987, el a făcut parte din misiunea la bordul capsulei Soiuz către staţia Mir. El a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice şi a fost decorat cu Ordinul Lenin, precizează agenţia turcă. La Alep se duc în continuare lupte grele între forţele rebele şi trupele preşedintelui sirian.

Atentat la sediul radioteleviziunii publice

Sediul radioteleviziunii publice din Damasc a fost vizat, ieri, de un atentat. Potrivit Sky News, trei persoane au fost rănite în urma deflagraţiei. O bombă a explodat la etajul trei al clădirii, făcând mai mulţi răniţi şi producând unele pagube materiale, a precizat ministrul Informaţiei, Omrane al-Zohbi. În ciuda atacului, televiziunea nu şi-a întrerupt emisia.

„O bombă a explodat la etajul trei al clădirii, făcând mai mulţi răniţi", a precizat ministrul, fără să ofere un bilanţ exact al persoanelor care au avut de suferit în urma deflagraţiei. „Avem o mulţime de echipamente şi studiouri", a mai spus oficialul, subliniind că explozia a produs unele daune la sediul radioteleviziunii. Clădirea care găzduieşte radioteleviziunea siriană se află în piaţa Omeyyades, un cartier ultraprotejat din Damasc. Pentru a intra în clădire, trebuie să treci prin câteva filtre ale serviciilor secrete, notează AFP.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite