Regimul Assad, acuzat că vânează jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra jurnalistă de la „Sunday Times“ şi fotoreporterul francez ucişi miercuri ar fi fost ţintele regimului sirian, afirmă corespondenţi şi politicieni, pe baza unor interceptări ale serviciilor secrete.

Armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad ia drept ţintă jurnaliştii care transmit despre masacrarea civililor în oraşul asediat Homs şi a promis „să ucidă orice jurnalist care pune piciorul pe pământ sirian", scrie presa occidentală, bazându-se pe declaraţii ale corespondenţilor şi pe interceptări ale serviciilor secrete din ţara vecină Liban.

Marie Colvin (56 de ani), de la „Sunday Times" şi fotoreporterul francez Rémi Ochlik (28 de ani) au murit atunci când s-a tras asupra lor în timp ce încercau să fugă dintr-un centru de presă improvizat de rebeli, care tocmai fusese lovit. Moartea celor doi jurnalişti a generat indignare pe plan internaţional. Colvin, care transmitea de 30 de ani din cele mai fierbinţi colţuri ale lumii, lucra pentru cotidianul britanic „Sunday Times", dar devenise o sursă importantă de informaţii pentru multe alte instituţii de presă deoarece era unul dintre puţinii jurnalişti aflaţi în Homs, unde cartierul Baba Amr, controlat de rebeli, este bombardat de 19 zile de tancuri, artilerie şi mortiere.

Martorii spun că cei doi jurnalişti au fost loviţi de o grenadă propulsată de rachetă în timp ce ieşeau din ruinele centrului de presă. Frédéric Mitterrand, ministrul francez al Culturii, a declarat că ei au fost „urmăriţi în timp ce încercau să scape de bombardament". Înainte ca această clădire să fie atacată, ofiţeri ai armatei siriene au fost, se pare, interceptaţi de serviciile secrete din ţara vecină Liban discutând despre cum vor comunica faptul că jurnaliştii au fost prinşi într-un schimb de focuri cu „grupurile teroriste". Surse de la Damasc au confirmat că sirienii, inclusiv preşedintele Assad, ar fi putut urmări transmisiunile lui Colvin, fapt care i-ar fi putut pecetlui soarta.

Damascul declină responsabilitatea

Regimul sirian a respins ieri orice responsabilitate privind moartea celor doi. „Refuzăm declaraţiile care atribuie Siriei responsabilitatea morţii jurnaliştilor care s-au infiltrat pe teritoriul său sub responsabilitate proprie. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea ca jurnaliştii să respecte regulile activităţii jurnalistice în Siria şi să evite infracţiunile prin intrarea (clandestină) pe teritoriul sirian pentru a ajunge în zone cu probleme şi care nu sunt sigure", se arată într-un comunicat al Damascului.

Fotoreporterul francez Rémi Ochlik se fereşte de gaze lacrimogene, la Cairo  Fotografii: reuters

Fotoreporterul francez Rémi Ochlik se fereşte de gaze lacrimogene, la Cairo p Fotografii: reuters

Ultima corespondenţă

Născută la New York şi absolventă a Universităţii Yale, Marie Colvin era renumită pentru curajul său şi pentru faptul că obişnuia să-şi asume riscuri calculate. Ea îşi făcuse o cauză din a încerca să acopere orice zonă de război din lume. Era uşor de recunoscut după bandajul pe care-l purta peste ochiul stâng, pe care şi-l pierduse când fusese lovită de o grenadă în Sri Lanka, în 2001. În loc de proteză, ea a preferat să poarte bandajul negru, după moda piraţilor, care a devenit un simbol al curajului ei.

info

Cu câteva ore înainte de a muri, Colvin acordase interviuri mai multor canale TV, printre care BBC, Channel 4 şi CNN, în care descrisese baia de sânge ca „absolut dezgustătoare". Ea povestise moartea în agonie a unui tânăr care fusese lovit de schije marţi şi pe care doctorii, în lipsa echipamentului şi a medicamentelor, nu l-au putut salva. Colvin acuzase forţele guvernului Assad de „crimă" şi spusese că este „o minciună sfruntată" că ţintesc „numai teroriştii". „Armata siriană bombardează populaţia civilă a oraşului, care îndură frigul şi foamea", a spus ea. 

Rémi Ochlik, angajat la agenţia IP3 Press şi laureat al Premiului World Press Photo 2012 pentru fotografii din Libia, era, în ciuda tinereţii sale, un fotoreporter de război foarte bun, după cum spune jurnalistul Alfred de Montesquiou, de la „Paris Match", care se afla în urmă cu o săptămână în Siria, împreună cu Ochlik. „Cei doi au fost urmăriţi pas cu pas, la fel ca toţi jurnaliştii, de forţele de securitate siriene", scrie „Le Point". Au reuşit să scape cu ajutorul rebelilor. Au ajuns în Liban, iar „Paris Match" a decis să anuleze misiunea jurnalistului său, considerând-o prea periculoasă. Ochlik a decis să se întoarcă singur în Siria. „Am reuşit să ajung la Homs, e încă noapte. Situaţia e incredibil de tensionată şi disperată", i-a scris el marţi şefului departamentului foto de la „Paris Match".

Reporterii care lucrau în Homs, oraş care se află sub asediu din 4 februarie, deveniseră îngrijoraţi în ultimele zile că forţele siriene localizaseră semnalele telefonice prin satelit şi atacau clădirile de unde aceştia foloseau telefoanele. Jean-Pierre Perrin, un jurnalist de la „Libération", care era cu Colvin în Homs săptămâna trecută, a spus că sirienii erau „absolut conştienţi" că centrul de presă transmitea dovezi directe ale crimelor împotriva umanităţii. „Armata siriană a emis ordine „pentru a fi ucis orice jurnalist care pune piciorul pe pământ sirian", a spus el.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite