Regimul călătoriilor în SUA scindează UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noii membri ai Uniunii înfurie Bruxelles-ul, fiind tentaţi să accepte condiţii mai drastice în schimbul ridicării vizelor. Cerinţele suplimentare impuse de SUA pentru călătoriile

Noii membri ai Uniunii înfurie Bruxelles-ul, fiind tentaţi să accepte condiţii mai drastice în schimbul ridicării vizelor.

Cerinţele suplimentare impuse de SUA pentru călătoriile transatlantice tensionează atmosfera în UE. Deşi CE a cerut guvernelor ţărilor membre să nu semneze acorduri bilaterale cu SUA, Cehia a făcut deja acest lucru, iar Ungaria şi Estonia i-ar putea urma exemplul, atrase de promisiunile privind scutirea de vize.

Washingtonul încearcă să impună noi măsuri de securitate privind zborurile transatlantice, care sunt în curs de negociere cu UE. Între acestea se numără prezenţa unor bodyguarzi înarmaţi la bordurile avioanelor, punerea la dispoziţie a unor date suplimentare privind pasagerii şi introducerea un sistem de permisiune electronică ce ar trebui obţinută de fiecare pasager înaintea procurării biletului.

Cei 27 de membri ai UE nu reuşesc să ajungă la o poziţie comună înaintea negocierilor ce vor avea loc pe 13 martie. CE şi vechii membri ai UE nu doresc să accepte condiţiile, însă noii membri sunt tentaţi să le accepte, în schimbul scutirii de vize.


UE "nu a făcut destul efort" privind vizele pentru noii membri


După cum a declarat un diplomat european citat de Reuters, Cehia, Ungaria şi Estonia "consideră că UE nu a făcut suficient efort pentru a le ajuta să intre în programul de scutire de vize pentru SUA". Praga este prima capitală a UE care a semnat un "memorandum de înţelegere" cu SUA - document ce stipulează, printre altele, că toţi cetăţenii cehi trebuie să obţină autorizaţie electronică de călătorie înainte de a pleca în SUA, adică exact ceea ce UE încearcă să evite. Guvernul ceh susţine că acordul, semnat marţi la Washington, va ajuta ţara să obţină ridicarea vizelor pentru SUA înainte de sfârşitul lui 2008.


Ungaria vrea să încheie un acord similar cu Washingtonul luna viitoare. "O delegaţie a SUA va sosi pe 26 martie şi este foarte probabil să semnăm un acord", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ungar, Lajos Szelestey. Un diplomat al UE a declarat că şi Estonia are în vedere un pact similar.
"Este un subiect fierbinte, atmosfera este destul de tensionată", a declarat un alt diplomat al UE, la întâlnirea de ieri a miniştrilor de interne şi justiţie.


Bruxelles-ul ar putea da Cehia în judecată


Vechii membri ai UE se tem că Praga a creat un precedent. Bruxelles-ul a descris noile condiţii cerute de SUA drept "şantaj", iar ţările vest-europene se tem că vor ajunge în situaţia ca şi cetăţenii lor să aibă nevoie de viză. Mai multe ţări vest-europene, precum Olanda, Spania, Portugalia şi Franţa, au acuzat Praga de lipsă de unitate şi Washingtonul de faptul că încearcă să treacă peste autoritatea UE, negociind cu diferite capitale.


Un purtător de cuvânt al CE a declarat că avocaţii de la Bruxelles analizează memorandumul Cehia-SUA şi că CE ar putea da Praga în judecată "dacă actul încalcă obligaţiile statelor membre UE". El a adăugat că "acţiunea colectivă conferă UE o putere mai mare de negociere".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite