Regele Thailandei, sărbătorit la 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Festivităţile prilejuite de aniversarea monarhului au debutat cu o paradă militară. Bangkok-ul în sărbătoare. Festivităţile oficiale organizate cu prilejul zilei de naştere a regelui

>> Festivităţile prilejuite de aniversarea monarhului au debutat cu o paradă militară.

Bangkok-ul în sărbătoare. Festivităţile oficiale organizate cu prilejul zilei de naştere a regelui Bhumibol Adulyadej au început ieri cu o grandioasă paradă militară. Aceasta a inaugurat o săptămână de ample ceremonii dedicate monarhului cu cea mai lungă domnie din lume - încă aflat pe tron -, relatează "International Herald Tribune".

În cadrul programului de ceremonii, Bhumibol, a cărui zi de naştere este miercuri, 5 decembrie, prezidează parada anuală organizată cu prilejul aniversării sale, în cursul căreia elita gărzilor regale depune un jurământ de credinţă. Sănătatea regelui thailandez a produs îngrijorare, recent, în întreaga ţară. El a fost externat din spital la 7 noiembrie, după ce timp de trei săptămâni a fost tratat din cauza unei infecţii la colon şi ceea ce palatul a numit "o circulaţie sangvină necorespunzătoare la nivelul creierului". Bhumibol a suferit mai multe tulburări de sănătate în ultimii ani, inclusiv probleme cu inima.

Acte caritabile în onoarea regelui

Festivităţile includ şi un discurs adresat naţiunii de către monarh, în seara de marţi, pe care Bhumibol îl susţine în fiecare an în ajunul zilei sale de naştere. Artificii vor lumina cerul miercuri seară şi mulţi thailandezi vor face acte caritabile în onoarea regelui lor, cum ar fi donarea de sânge. Printre obiceiurile acestei naţiuni budiste se mai numără şi ritualuri săvârşite pentru a-şi arăta respectul faţă de monarh, ca de exemplu eliberarea de animale captive, cum ar fi păsări, broaşte ţestoase sau peşti.

Autoritatea morală a ţării

Regele Bhumibol s-a născut la 5 decembrie 1927, la Cambridge, Massachusetts (SUA), unde tatăl său, prinţul Mahidol, studia medicina. El a devenit al nouălea rege al dinastiei Chakri, din Thailanda, la 9 iunie 1946. A preluat domnia după fratele său mai mare, Ananda, care a sfârşit în inexplicabile condiţii tragice. Bhumibol este un rege constituţional fără rol politic oficial, dar a adus adeseori liniştea în momente de tulburări şi este considerat autoritatea morală a ţării. În cele şase decenii de când se află pe tron, a avut un rol activ în dezvoltarea rurală şi este respectat pentru că s-a dedicat ajutorării oamenilor săraci din ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite