Reformele dorite de UE, adoptate parţial în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul italian a adoptat ieri legea stabilităţii financiare, care cuprinde însă numai unele dintre măsurile de austeritate şi reformele solicitate insistent de Europa.

Astăzi, va fi votată şi în Camera Deputaţilor. Cea mai importantă măsură trecută de „peria" Senatului este egalizarea la 67 de ani a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei, obiectiv la care se va ajunge abia în 2026. În pachetul de măsuri sunt incluse şi creşterea accizei la carburanţi, precum şi vânzarea unora dintre locuinţele sociale ale statului. Alte măsuri vizează deblocarea posibilităţii de transfer a angajaţilor de la stat, scutiri fiscale pentru societăţile care derulează mari lucrări publice şi flexibilizarea pieţei profesiilor liberale, prin eliminarea tarifului minim.

Berlusconi lasă o moştenire încurcată

Nu s-a adoptat însă o măsură importantă cerută de Bruxelles privind simplificarea concedierii angajaţilor. Nici nu a mai ajuns la Senat, pentru că a fost scoasă în ultima clipă din pachet. Guvernul Berlusconi, a cărui demisie este aşteptată după ce pachetul va trece, cel mai probabil astăzi, şi de Cameră, s-a spălat astfel pe mâini în privinţa acestei măsuri.

Ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a anunţat că simplificarea concedierilor trebuie făcută după consultarea sindicatelor. Responsabilitatea a fost pasată viitorului guvern al tehnocratului Mario Monti. Flexibilizarea concedierilor ar putea deschide imobila piaţă a muncii, dar e o misiune dificilă pentru Monti. Guvernul său se va baza mai ales pe susţinerea parlamentară a Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, dar şi aliat al sindicatelor. Senatorii PD s-au abţinut şi la votul de ieri, nemulţumiţi de creşterea vârstei de pensionare.

UE a urmărit votul

La votul din Senat au fost prezenţi şi inspectorii misiunii de monitorizare a Comisiei Europene, care a trimis în urmă cu o săptămână un test cu 39 de întrebări privind reformele aşteptate. Oliver Bailly, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că este încă aşteptat răspuns detaliat la test, precum şi adoptarea unor măsuri suplimentare.

În centrul atenţiei, la votul de ieri, a fost favoritul la conducerea noului guvern, Mario Monti, care nu a rezolvat încă semnele de întrebare asupra coloraturii viitorului Cabinet. Monti şi-ar dori ca titularii ministerelor-cheie să fie tot tehnocraţi. O variantă convenabilă liderilor PD, care nu doresc să apară alături de oamenii lui Berlusconi. „Il Cavaliere" condiţionează susţinerea noului guvern de includerea unora dintre miniştrii cabinetului său.

Toate drumurile duc la Roma

Agitaţia politică de la Roma poate înfierbânta din nou pieţele financiare. Formarea cât mai rapidă a noului guvern i-a fost cerută, telefonic, şefului statului, Giorgio Napolitano, de preşedintele american, Barack Obama, şi de cel francez, Nicolas Sarkozy. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a ales să vină direct la Roma. Napolitano a avertizat deja că va dizolva Parlamentul dacă se întârzie prea mult constituirea noului cabinet.

Ce înseamnă „austeritate"

Parlamentul de la Roma a mai adoptat în iulie şi septembrie alte două pachete de austeritate iniţiate de coaliţia lui Berlusconi. Însumate, măsurile prevăd economisirea a 145 miliarde euro până în 2014, dar nu au redat încrederea pieţelor financiare. Comisia Europeană a cerut Italiei să atingă măcar în 2014 obiectivul de echilibrare bugetară, care să permită reducerea uriaşei datorii publice de peste 1.900 de miliarde de euro (120,5% din PIB). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite