Reforma lumii arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelul la schimbare care se face auzit acum în întreaga lume arabă este expresia unei nemulţumiri ce mocneşte de mai mulţi ani. Actuala stare de lucruri nu e sustenabilă. Regimurile arabe au de ales: fie încep procese de reformă, fie privesc cum acestea se derulează în stradă. 

Până acum, reacţia liderilor arabi la evenimentele recente a fost dezamăgitoare. Există tendinţa de a privi cerinţele protestatarilor în termeni pur economici, de a oferi reparaţii rapide prin creşterea salariilor şi reducerea preţurilor bunurilor de consum. Dar trebuie acordată o atenţie specială rezolvării problemelor guvernării.  Lumea arabă suferă din cauza unor elite politice bine înrădăcinate. Aceste pături sociale formate din oameni de afaceri au fost create de regimurile de la putere pentru a le susţine. Liderii au cumpărat loialitatea cu favoruri.

Aceste elite sofisticate, care nu doresc să renunţe la privilegii, sunt cele care rezistă la reformele politice şi, în multe cazuri, ele se opun şi liderilor care le-au îmbogăţit atunci când aceştia iau în calcul reformele. Ţările arabe, între care Egiptul şi Iordania, trebuie să înceapă prin a construi parlamente mai puternice. Executivul este prea dominant în lumea arabă.  O altă zonă în nevoie disperată de reformă este educaţia - nu atât cantitatea, cât calitatea ei. Copiii arabi nu sunt învăţaţi să pună sub semnul întrebării un anumit mod de a gândi, generaţii întregi fiind educate să creadă că a fi un bun cetăţean înseamnă a fi loial guvernului şi că diversitatea de gândire şi gândirea critică înseamnă trădare. 

Liberalizarea economiei în lipsa reformelor politice a însemnat că fructele creşterii economice nu au fost gustate de cetăţeanul obişnuit şi că elitele din afaceri sunt singurele câştigătoare. Poate că arabii nu cer democraţie ca aceea din Occident, dar cer un stat de drept, tratament echitabil şi mai puţină corupţie. Aceste lucruri nu sunt posibile fără reformă politică. Liderii arabi trebuie să înţeleagă că, dacă vor să rămână la putere, trebuie să împartă puterea. Altfel, ce se întâmplă în Egipt, nu va rămâne în Egipt.

Marwan Muasher a fost ministru de Externe al Iordaniei din 2002 până în 2004.

Marwan Muasher „The Washington Post" (SUA) 2 februarie 2011

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite