Reforma economică din Franţa este sprijinită cu rezerve de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a anunţat oficial pe miniştrii de finanţe din Zona Euro că Franţa nu garantează respectarea termenului convenit pentru eliminarea deficitului bugetar

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a anunţat oficial pe miniştrii de finanţe din Zona Euro că Franţa nu garantează respectarea termenului convenit pentru eliminarea deficitului bugetar - 2010. Deadline-ul a fost stabilit în aprilie de către ţările ţările din zona euro, printre care şi Franţa, care s-a răzgândit însă o lună mai târziu, odată cu venirea la putere a lui Sarkozy.

Motivaţia constă într-un plan de impulsionare a economiei, prin reduceri de impozite. "Franţa este antrenată în schimbări fără precedent. Dacă avem o creştere mai mare decât cea aşteptată, o vom dedica în întregime consolidării bugetului. Dacă nu, termenul va fi 2012", a declarat liderul francez.

Responsabilii UE sunt îngrijoraţi că exemplul Franţei ar putea fi urmat şi de alte ţări. Sarkozy a spus că Franţa îşi va reduce deficitul la 2,4% în acest an, faţă de 2,5% în 2006, şi că va continua tendinţa în 2008, dar nu va ajunge la procentul prevăzut, de 1,8%.

Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică, destinat pentru a susţine moneda euro, prevede că deficitul nu poate depăşi 3% din PIB şi că acesta trebuie redus cu cel puţin 0,5% pe an în perioadele de creştere economică.

Sunt permise reduceri mai lente în cazul în care o ţară implementează reforme structurale, însă unii dintre miniştri nu sunt convinşi că măsurile lui Sarkozy s-ar încadra în această categorie. Pactul a fost revizuit în 2005, după încălcări repetate de către Franţa şi Germania.

Totuşi, Germania a luat măsuri dure mult mai repede.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi ministrul belgian, Didier Reynders, s-au arătat mai indulgenţi, fiind gata să acorde Franţei un răgaz, însă ministrul german de finanţe, Peer Steinbrueck, a spus că speră în respectarea termenului 2010. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, a spus că Franţa nu a dat detalii în privinţa reformelor economice, acestea fiind aşteptate abia în septembrie.

Sarkozy a început o vizită în Zona Magreb

Nicolas Sarkozy a început ieri o vizită de două zile în nordul Africii. Una dintre temele discutate cu preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, şi Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali, a fost cea a înfiinţării Uniunii Mediteraneene, din care ar face parte ţările din sudul Europei şi cele din Zona Magreb. În Algeria, fostă colonie franceză şi cel mai important partener comercial al Franţei în Africa, Sarkozy a repetat refuzul de a se scuza pentru greşelile coloniştilor francezi, spunând că liderii trebuie să se concentreze asupra viitorului, şi nu să se cramponeze în trecut.

Dacă avem o creştere mai mare decât cea aşteptată, o vom dedica în întregime consolidării bugetului. Dacă nu, termenul va fi 2012.
Nicolas Sarkozy
Preşedintele francez

2 ani este întârzierea cu care Nicolas Sarkozy speră că va elimina deficitul bugetar

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite