Referendum şi alegeri peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamnă electorală bogată în Republica Moldova. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că în septembrie va fi organizat referendumul privind modul de alegere a preşedintelui ţării.

El a declarat că o lună mai târziu, cetăţenii moldoveni vor merge din nou la urne ca să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament. Decizia privind organizarea scrutinului şi a referendumului a avut loc, deloc întâmplător, în timpul vizitei la Chişinău a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Oficialul a avut întrevederi fulger, separate, cu toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană.

Jagland a vorbit, la telefon, despre modalitatea de depăşire a actualei crize politice din Republica Moldova şi cu liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, şi cu Vladimir Voronin. 

Concluzia discuţiilor? „Pentru că nu s-a putut obţine un consens între politicieni, hotărârea finală privind alegerea şefului statului trebuie să aparţină cetăţenilor Republicii Moldova", a spus oficialul european.

Preşedintele ales prin vot direct

Articolul 78 care prevede alegerea preşedintelui de către Parlament cu o majoritate de două treimi a făcut, în două rânduri, imposibilă alegerea şefului statului.

Criza constituţională de la Chişinău părea că nu are leac. Comuniştii au propus ca şeful statului să fie ales tot de Parlament, dar cu majoritate simplă. Nu au aşteptat un posibil acord cu partidele guvernante, şi au trimis proiectul lor de modificare a Constituţiei spre avizare la Curtea Constituţională.

La rândul lor, deputaţii din partidele la guvernare au elaborat propriul proiect de amendare a articolului 78 din Legea Supremă cerând alegerea preşedintelui prin vot direct. Curtea Constituţională a avizat pozitiv ambele proiecte.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite