Referendum în Sudan, scăldat în sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 20 de poliţişti au fost ucişi şi alţi 30 răniţi în sudul Sudanului, aflat în plin referendum privind separarea de nordul ţării. Atacurile asupra forţelor de ordine au fost organizate de grupurile de rebeli musulmani, care vor să îi intimideze pe votanţi.

Referendumul început duminică va dura o săptămână şi este considerat unul istoric. Votul este menit să pună capăt războiului civil între nordul musulman al ţării şi sudul creştin şi animist. Bilanţul conflictului care macină cea mai mare ţară africană de peste două decenii este înspăimântător: peste două milioane de morţi şi cel puţin patru milioane de refugiaţi.

Miza votului, parte a unui acord de pace din 2005, este regiunea bogată în petrol şi păşuni, Abyei, disputată de Nord şi Sud. Curtea de Justiţie de la Haga a trasat în iunie 2009 o frontieră, care lăsa Nordului petrolul şi Sudului păşunile.

Miza este petrolul

Autorităţile de la Khartoum nu au agreat însă împărţirea. Deşi liderul Nordului susţine că va recunoaşte rezultatul referndumului din Sud, populaţia  musulmană iese în pierdere după secesiune:  80% din rezervele de petrol şi 30% din suprafaţa Sudanului aparţin Sudului.

Totuşi infrastructura energetică - conducte, rafinării şi porturi - se află în nordul ţării. Liderul Statelor Unite, Barack Obama, a făcut apel la calm şi transparenţă la referendum, iar cei doi preşedinţi, Omer Hassan al-Bashir (nord) şi Salva Kiir (sud), au asigurat că nu vor încuraja un nou război civil care ar destabiliza şi regiunea Darfur.

Alain le Roy, şeful forţelor ONU din sudul Sudanului, are la dispoziţie 14.700 soldaţi care să împiedice violenţele între cele două regiuni ale ţării africane. Aproape patru milioane de locuitori ai Sudanului de Sud sunt aşteptaţi la vot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite